Goedemorgen, het is 6:19
op maandag 10 december 2018
In Hardenberg is het nu 3,9 °C
Wind 1.0 km/u uit het noordwesten
De luchtvochtigheid is 86 %
De luchtdruk is 1.016,4 hpa
Het heeft vandaag 0,2 mm geregend

Meteo
Hardenberg

Hardenberg

Nieuws uit de gemeente Hardenberg

7-12-2018 10:30

Gemeente Hardenberg organiseert sportverkiezing nieuwe stijl

Meer aandacht voor sport in de volle breedte. Dat wil de gemeente Hardenberg bereiken met de sportverkiezing nieuwe stijl. Dit betekent dat de jaarlijkse sportverkiezing anders wordt ingevuld: vanaf 2019 worden sporters en sportverenigingen het hele jaar door in het zonnetje gezet.


Met de sportverkiezing zette de gemeente Hardenberg de lokale topsporters jaarlijks in het zonnetje, met als eindresultaat de sportverkiezingsavond. "Een mooi evenement, maar we zien dat we hiermee maar een beperkte groep inwoners bereiken", vertelt wethouder Martijn Breukelman. "Terwijl ons doel natuurlijk is dat onze lokale sporthelden andere inwoners, waaronder jongeren, aanzetten tot sporten."
Dat kan anders, bedacht de wethouder. Daarom introduceert hij de sportverkiezing nieuwe stijl. "Het blijft een verkiezing, maar dan niet met een verkiezingsavond als afsluiter.” Het nieuwe concept loopt het hele jaar door - offline én online - en heet 'in de sportlights'.

Topsporter en sporttopper
Om de maand worden er binnen een bepaalde sport een topsporter en een sporttopper uitgelicht. Het gaat om een topsporter die een bijzondere (nationale, regionale of lokale) prestatie heeft geleverd of een titel heeft gewonnen. Deze topsporter is hierdoor een voorbeeld voor andere sporters.

Naast de topsporter wordt ook een amateursporter (sporttopper) in dezelfde sport geportretteerd. De sporttopper mag worden aangedragen door de sportvereniging. Een sporttopper is bijvoorbeeld iemand die al jaren zijn best doet in de sport maar nooit een prijs heeft gekregen, iemand die de Nederlandse taal heeft leren spreken door sporten of iemand met een beperking die bijzondere prestaties levert.

Meer aandacht voor sport
Door regelmatig sporters te portretteren in uiteenlopende sporten hoopt wethouder Breukelman gedurende het hele jaar meer aandacht voor sport te krijgen. Door een topsporter en een sporttopper te portretteren laat de gemeente de breedte van de sport zien, krijgen de sporters én sportverenigingen een podium en wordt het voor inwoners duidelijk wat er allemaal op het gebied van sport in de gemeente gebeurt.

Bovendien krijgen sporters die buitengewoon goed presteren in de minder bekende sporten op deze manier ook een kans om genomineerd te worden. 

Sporters aandragen
Inwoners, sporters en sportverenigingen kunnen ook in het nieuwe concept sporters of sportteams aandragen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.  Een jury kiest uit alle nominaties een topsporter die wordt uitgelicht.

De jury bestaat uit verschillende sportievelingen uit de gemeente Hardenberg, waaronder een betrokkene bij het verenigingsleven en een oud-topsporter. Wethouder Martijn Breukelman neemt ook plaats in de jury. De namen van de overige juryleden worden later bekend gemaakt. 

De verenigingen mogen zelf een amateursporter (de sporttopper) aandragen die naast de topsporter ook in het zonnetje wordt gezet. Vanaf januari kunnen sportverenigingen en inwoners hun sporters voordragen, via de website www.hardenberg.nl/sportverkiezing. 

Gewoon Gezond
De sportverkiezing nieuwe stijl wordt gekoppeld aan het gemeentelijk gezondheidsprogramma 'Gewoon Gezond', waar naast gezonde voeding ook bewegen centraal staat. Met deze nieuwe insteek van de sportverkiezing, hoopt de wethouder nog meer inwoners te laten zien hoe leuk en veelzijdig sporten is. Want naast dat sporten gezond is heeft sport ook een belangrijke sociale functie in de gemeente.


7-12-2018 10:26

Sporten en ontspannen op de trimbaan in het Vechtpark

Inwoners van Hardenberg kunnen vanaf het voorjaar van 2019 sporten en ontspannen op de trimbaan in het Vechtpark Hardenberg. De aanleg van de trimbaan is een idee van inwoners en ondernemers en onderdeel van het Tientorenplan. De trimbaan wordt verspreid over het Vechtpark aangelegd, met hotspots bij Baalder, het Heemsermarspark en in het gebied rond de Molengoot.


Vorig jaar konden inwoners ideeën indienen voor een belevingsplek in het Vechtpark. De meeste ideeën hadden betrekking op een trimbaan of een soortgelijke voorziening. Daarom is dit plan samen met een aantal inwoners en sportondernemers verder uitgewerkt door bureau Anno2000. 


Sporten en ontspannen
De trimbaan (PDF, 4.3 MB) wordt verspreid over het Vechtpark aangelegd, met hotspots op drie plekken waar al boulderingstenen staan. Op deze hotspots wordt een aantal houten toestellen en objecten voor kracht, uithoudingsvermogen of behendigheid bij elkaar geplaatst.


Hier kunnen inwoners sporten en bewegen, maar er is ook plek om uit te rusten of te ontspannen op bankjes die ook worden geplaatst. 


Drie hotspots
De hotspots van de trimbaan zijn vanuit alle wijken op relatief korte afstand bereikbaar. Ter hoogte van Baalder worden work-outelementen voor onder andere krachttraining geplaatst. In het Heemsermarspark wordt een 'obstacle-parcours' aangelegd. In combinatie met de boulderingsteen en de trappen van de overlaat leent deze plek zich goed voor groepstrainingen.


In het gebied rond de Molengoot worden langs het wandel-/fietspad verschillende elementen geplaatst voor bijvoorbeeld sit-ups en pull-ups. Hier kunnen sporters in combinatie met de boulderingsteen een stevig rondje maken. Op rechte stukken komen afstandspalen zodat mensen in een sprint hun uithoudingsvermogen kunnen testen. Onderling zijn de drie hotspots met elkaar verbonden door kleinere losse (bestaande) elementen.


Tientorenplan
De trimbaan is onderdeel van het Tientorenplan van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht. Doel van dit plan is op tien plekken langs de Vecht de beleving van de rivier en het landschap te versterken. Het Vechtpark Hardenberg is één van de zogenaamde torens uit dit plan.


In het Vechtpark bestaat het Tientorenplan uit vier onderdelen. Twee onderdelen zijn al aangelegd. Voor de zomer werden verspreid over het grote boulderingstenen genaamd 'zinnebeelden' geplaatst, waarbij ieder beeld staat voor een zintuig. Ook het blotevoetenpad met waterspeelplaats in de Koppeltuinen is onderdeel van het Tientorenplan in het Vechtpark. In de nieuw te bouwen accommodatie voor de kanovereniging in het Vechtpark, wordt als onderdeel van het Tientorenplan een openbare kleedvoorziening gerealiseerd. De trimbaan is het laatste onderdeel van het Tientorenplan in het Vechtpark dat is uitgewerkt.


Het college van B&W heeft ingestemd met de aanleg van de trimbaan. Aanleg start in het voorjaar van 2019. De trimbaan kan dan nog voor de zomer gebruikt worden.


Vechtpark Hardenberg
De ontwikkeling van het Vechtpark Hardenberg is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen. Het project is onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht, en mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Overijssel.


Het Vechtpark Hardenberg is een gebied waar water, beleving en natuur de ruimte krijgen. Meer informatie is te vinden op www.vechtparkhardenberg.nl.


3-12-2018 16:08

‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne in gemeente Hardenberg

Na het succes van vorig jaar organiseert het ROV Oost-Nederland ook dit najaar weer de ‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne. De gemeente levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen.


Daarom staat het campagneteam van ‘Light it up!’ op donderdag 6 december in in de Smederijstraat (bij de Action) in Hardenberg. Van 18.00 tot 22.00 uur gaat het promotieteam een kort positief gesprek aan met jongeren en deelt gratis fietsverlichting uit aan hen die zonder fietsverlichting fietsen. Wethouder Alwin te Rietstap onderschrijft het belang van de actie en is tussen 20.00 en 21.00 uur aanwezig om het campagneteam te helpen.

Steeds meer mensen fietsen met licht omdat ze het belang ervan inzien. Met deze campagne creërt het ROV Oost-Nederland een nieuwe norm rondom het fietsen met goede verlichting. In 2017 zijn er met 40 acties maar liefst 15.000 setjes fietsverlichting uitgedeeld aan jongeren in Gelderland en Overijsel.  En met effect: significant meer mensen fietsten met verlichting na afloop van de acties dan hiervoor.

Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker
Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. Oorzaken zijn vooral het vergeten van de verlichting en gemakzucht. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Light it up!
Vandaar dat ROV Oost-Nederland ook dit najaar weer van start gaat met een fietsverlichtingscampagne ‘Light it up!’, welke gaat over gemak, het altijd ter beschikking hebben van lampjes en het creëren van een nieuwe norm. De campagne wordt bij verschillende gemeentes in Gelderland en Overijssel uitgevoerd en gaat zowel over het fysiek verspreiden van licht als over het verspreiden van de boodschap: we fietsen met z’n allen met verlichting. Tijdens de actie voert een jong en enthousiast promotieteam van S.M.I.L.E Promotions korte gesprekken met fietsers over het belang van goede verlichting. Is de verlichting kapot en hebben ze zelf geen vervangende verlichting mee? Dan worden ter plekke nieuwe lampjes meegegeven zodat ze veilig thuis kunnen komen. Uiteraard wordt aanbevolen om eenmaal thuis ook te zorgen dat de vaste fietsverlichting in orde wordt gemaakt. 


28-11-2018 14:02

Alle supermarkten in de gemeente Hardenberg mogen open op 23 en 30 december

Alle supermarkten in de gemeente Hardenberg mogen hun deuren openen op zondag 23 december en zondag 30 december 2018 tussen 13.00 en 17.00 uur. Dat heeft het college van B&W besloten. Eerder al wees het college koopzondagen aan voor alleen de kernen Hardenberg en Dedemsvaart.


In juli 2018 heeft de gemeenteraad van Hardenberg besloten om tijdens een proefperiode en binnen een aantal kaders ervaring op te doen met koopzondagen in de gemeente Hardenberg. Vooruitlopend op de proefperiode, waren er afgelopen zomer al koopzondagen in de centra van Hardenberg en Dedemsvaart.

Koopzondagen in Hardenberg en Dedemsvaart tijdens proefperiode
Op basis van de ervaringen in de zomerperiode en na gesprekken met verschillende partijen, is de proefperiode in oktober gestart. Tot eind 2018 mogen supermarkten in Hardenberg in de even weken op zondag open. Supermarkten in Dedemsvaart mogen gedurende de proefperiode in de oneven weken open. Daarnaast zijn rond de feestdagen in december koopzondagen voor zowel supermarkten als overige winkels aangewezen. Op zondag 23 december 2018 is het koopzondag voor alle winkels in de kern Hardenberg. Alle winkels in Dedemsvaart mogen op 2, 23 en 30 december 2018 open. De koopzondagen zijn steeds tussen 13.00 en 17.00 uur.

Koopzondagen voor supermarkten in alle kernen
De gemeente is in gesprek met supermarktondernemers uit de kleinere kernen in de gemeente. Zij geven aan voorstander te zijn van een gelijk speelveld voor alle supermarkten in de gemeente. Het college van B&W heeft deze week besloten dat alle supermarkten in de gemeente Hardenberg, dus ook de supermarkten in de kleinere kernen, op zondag 23 december en 30 december tussen 13.00 en 17.00 uur open mogen.

Evaluatie
Op 30 december 2018 is de laatste koopzondag van deze proefperiode. Direct na de proefperiode volgt de evaluatie. Daarbij worden de resultaten van de enquête die winkeliers momenteel kunnen invullen meegenomen, evenals de ervaringen met koopzondagen voor supermarkten in kleinere kernen. De evaluatie wordt begin 2019 zo snel mogelijk afgerond. Het college van B&W komt vervolgens met een definitief voorstel aan de gemeenteraad over het al dan niet voortzetten van koopzondagen. 


26-11-2018 16:18

Ruimhartig beleid voor werken met een arbeidsbeperking

Het college van Hardenberg wil ruimhartig omgaan met mensen die vanwege een arbeidsbeperking geen regulier werk kunnen doen. Dit naar aanleiding van een proef met Nieuw Beschut Werk. De resultaten hiervan zijn positief. Het college stelt de gemeenteraad voor om ook mensen zonder indicatie van het UWV te laten instromen en het aantal deelnemers aan Nieuw Beschut Werk niet te begrenzen.


Nieuw Beschut Werk is bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking die niet bij een reguliere werkgever aan het werk komen. Dit komt vooral omdat deze mensen intensieve begeleiding nodig hebben.
Het college vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen werken. Ook mensen met een arbeidsbeperking. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om hier ruimhartiger mee om te gaan dan de wet aangeeft.

Proef om ervaring op te doen
Vanaf september 2016 heeft de gemeente Hardenberg in samenwerking met SW-bedrijf (sociale werkvoorziening) Larcom en de gemeente Ommen een succesvolle proef gedaan met Nieuw Beschut Werk.

In de proef is ervaring opgedaan met de mate van begeleiding die nodig is, hoe de beoogde doelgroep het best geselecteerd kan worden en wat de kosten zijn.

Evaluatie proef
Tijdens de proef kwam een aantal belangrijke zaken naar voren die meegenomen worden bij het vervolg van Nieuw Beschut Werk in Hardenberg. Zo was de herkomst van de deelnemers heel verschillend. Ze kwamen uit de sociale werkvoorziening, het praktijkonderwijs en de voormalige regeling 'wajong'. Ook voor de toekomst zijn dit de doelgroepen waaruit deelnemers te selecteren zijn. Deze deelnemers zijn allemaal bij Larcom geplaatst om daar te werken onder begeleiding. Naast werkplekken bij Larcom blijkt ook behoefte aan andere werkplekken zodat meer maatwerk mogelijk is.

De kosten per deelnemer aan Nieuw Beschut Werk vergelijkbaar zijn met die van een uitkering. Ten opzichte van een uitkering is het voordeel van Nieuw Beschut Werk dat men financieel zelfstandig wordt en een bijdrage levert aan onze maatschappij. Het is de bedoeling dat de werknemers in Nieuw Beschut Werk een vaste aanstelling bij Larcom krijgen.
Ruimhartig beleid Nieuw Beschut Werk
Volgens de wet hebben mensen een indicatie van het UWV nodig om Nieuw Beschut Werk te kunnen doen. Daarnaast kan volgens de wet het aantal deelnemers worden beperkt. Het college vindt het echter belangrijk om mensen met een arbeidsbeperking waar mogelijk aan het werk te helpen. Daarom willen het college ruimer dan de wet aangeeft met Nieuw Beschut Werk omgaan.
Alle mensen die kunnen werken en vanwege de noodzakelijke begeleiding niet bij een reguliere werkgever geplaatst kunnen worden, kunnen terecht bij Nieuw Beschut Werk, met of zonder indicatie.


23-11-2018 08:05

Vitale vakantieparken in het Vechtdal

De gemeenten in het Vechtdal en de provincie Overijssel gaan onderzoeken of zij de vitaliteit van een aantal vakantieparken in het Vechtdal kunnen verbeteren.


Het grootste deel van de vakantieparken in het Vechtdal heeft een hoge kwaliteit. Er is echter ook een aantal vakantieparken waar het recreatief gebruik achterblijft of die in economisch opzicht achterblijven. Op deze vakantieparken gaan de Vechtdalgemeenten en de provincie Overijssel aan de slag.


Het Vechtdal is een belangrijke toeristische regio. In de Vechtdalgemeenten Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Staphorst en Zwolle zijn dan ook veel verblijfsaccommodaties zoals vakantieparken te vinden.


Potentie
Vorig jaar hebben de gemeenten en hun partners een onderzoek gedaan naar de vitaliteit van de verblijfsrecreatieve sector. Uit dit onderzoek blijkt dat het Vechtdal een uitstekende gezonde basis heeft. Het grootste deel van de vakantieparken scoort goed op kwaliteit en toekomstperspectief. Er zijn echter ook vakantieparken die in economische opzicht achterblijven, maar die wel de potentie hebben voor een vitale toekomst.


Daarnaast is er een categorie vakantieparken waar het recreatief gebruik achterblijft. Deze parken worden bijvoorbeeld bewoond door mensen die tijdelijk geen andere huisvesting hebben of er verblijven arbeidsmigranten. De gemeenten en de provincie gaan in het project 'Vitale vakantieparken Vechtdal' gezamenlijk aan de slag met deze vakantieparken.


Onderzoek
De Vechtdalgemeenten willen eerst meer inzicht krijgen in de situatie op de betreffende vakantieparken. De veronderstelling is dat een diverse groep mensen al dan niet permanent verblijft op deze vakantieparken en hier dus geen vakantie viert.


In een representatief onderzoek op een deel van de betreffende vakantieparken brengen de gemeenten in beeld welke verschillende groepen mensen er verblijven en wat hun achtergrond en situatie is. Dit gebeurt in de vorm van een enquête op in totaal 12 vakantieparken in het Vechtdal. Daarnaast worden verschillende data geanalyseerd.


Praktijkervaring opdoen
Op basis van de verkenning willen de gemeenten stappen zetten en een gezamenlijke aanpak ontwikkelen. De partijen willen op circa vijf vakantieparken in het Vechtdal praktijkervaring opdoen in de vorm van pilots. In de pilots moet duidelijk worden waar uitdagingen liggen en welke oplossingen er zijn.


Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld het verbeteren van de kwaliteit van een vakantiepark en daarmee de vitaliteit. Mogelijk kan ook blijken dat een vakantiepark beter omgevormd kan worden naar een andere functie. De gemeenten in het Vechtdal besluiten gezamenlijk op welke vakantieparken de pilots worden uitgevoerd.


Duurzame oplossingen
Burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen is voorzitter van de stuurgroep van het project 'Vitale vakantieparken Vechtdal'. Hierin zijn de bestuurders van de vijf deelnemende gemeenten en de provincie Overijssel vertegenwoordigd.


Hans Vroomen: "We zien dat het nodig is dat we in actie komen. Vakantieparken trekken bij de gemeenten aan de bel. De situatie is vaak complex en dat vraagt om maatwerk. Zorgvuldigheid staat voorop en we streven naar duurzame oplossingen. Daarom is het zo belangrijk dat we eerst inzicht krijgen in de situatie en ervaring opdoen. Op basis daarvan werken we toe naar aanpak die hout snijdt voor alle partijen."


22-11-2018 15:28

Falco Bruinsma stopt als wethouder, Jan ten Kate volgt hem op

Falco Bruinsma (OpKoers.nu) stopt vanwege gezondheidsredenen als wethouder van de gemeente Hardenberg. OpKoers.nu draagt Jan ten Kate nu voor als zijn vervanger. Ten Kate is nu nog wethouder in gemeente De Wolden.


Falco Bruinsma werd op 17 mei geïnstalleerd als wethouder namens OpKoers.nu. Sinds oktober is Bruinsma afwezig door ziekte. Zijn lichamelijke klachten zijn zodanig dat hij heeft moeten besluiten te stoppen als wethouder: “Na de verkiezingen is mij de kans geboden om onze inwoners en de gemeente te vertegenwoordigen als wethouder. Bij het uitoefenen van deze mooie baan, kon ik rekenen op de volledige steun van mijn eigen partij. Helaas kan ik dat niet zeggen over mijn gezondheid. Wethouder zijn is topsport. Mijn lichamelijke klachten maken het voor mij onmogelijk om de functie van wethouder langdurig en voor de volle honderd procent op een goede manier in te vullen. Het besluit om te stoppen als wethouder is mij niet licht gevallen, maar is in het belang van de gemeente en onze inwoners. Ik wil iedereen bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Ook wil ik de gemeenteraad, het college van B&W en de ambtelijke organisatie bedanken voor de goede en constructieve samenwerking.”

Bruinsma heeft inmiddels formeel zijn ontslag ingediend bij de gemeenteraad. Zijn ontslag gaat in als zijn opvolger aan de slag gaat.

OpKoers.nu respecteert het besluit van Falco Bruinsma. In de afgelopen periode heeft de partij in afstemming met de coalitiepartners gezocht naar een opvolger. Die is gevonden in de persoon van Jan ten Kate. Hij neemt namens OpKoers.nu zitting in het Hardenbergse college van B&W.

Ten Kate gaat zich binnen het college van B&W onder andere bezighouden met de onderwerpen duurzaamheid, lokale infrastructuur, parkeren en evenementenbeleid. De beoogd wethouder wordt door OpKoers.nu voorgedragen voor benoeming tijdens de raadsvergadering van 18 december.

Jan Ten Kate (54) is nu nog wethouder in gemeente De Wolden (Drenthe) voor de partij Gemeentebelangen. Hij begon zijn politieke carrière in 2002 als raadslid voor Gemeentebelangen. In 2006 werd hij fractievoorzitter. Ten Kate is sinds 2010 wethouder in De Wolden.

Jan ten Kate: “Na een mooie bestuurlijke carrière in De Wolden, ga ik met veel plezier aan de slag in de gemeente Hardenberg. Ik ken het gebied en de mensen die er wonen en werken al goed. De ambities van de gemeente Hardenberg kan ik onderschrijven. Ik wil bijdragen aan de ontwikkeling van de gemeente Hardenberg, en de verbinding maken tussen economische groei en het stedelijk gebied enerzijds, en de opgaven die we zien op het platteland anderzijds.”

De huidige coalitie in Hardenberg bestaat uit CDA, ChristenUnie, Opkoers.nu en PvdA. Het college van B&W bestaat op dit moment uit de wethouders Martijn Breukelman (CDA), Alwin te Rietstap (ChristenUnie) en Gitta Luiten (PvdA). Als de gemeenteraad met zijn benoeming instemt, neemt Jan ten Kate als vierde wethouder en namens Opkoers.nu zitting in het college.


19-11-2018 16:18

College op bezoek in Dedemsvaart

Op vrijdag 16 november bracht het college van B&W een bezoek aan Dedemsvaart. Het college werd rond negen uur welkom geheten in De Baron door enkele bestuursleden van Plaatselijk Belang Dedemsvaart, Dedemsvaartse Middenstand Centrale, Promotie Stichting Dedemsvaart, Industriële Kring Avereest en Historische Vereniging Avereest.


Voorzitter Meine Fernhout van Plaatselijk Belang Dedemsvaart gaf tijdens zijn welkomstwoord aan dat het bezoek in het teken van kennismaking met het nieuwe college en het dorpsplan dat het afgelopen jaar is opgesteld staat. Matthea Bosch van De Stuw informeerde het college over de samenwerking tussen de verschillende organisaties in Dedemsvaart. Enkele jaren geleden werd er nog nauwelijks samengewerkt en wisten de verschillende organisaties niet van elkaar waar men mee bezig was. Maar sinds de samenstelling van de groep ‘Verbinding in Dedemsvaart’ is dat veel beter geworden. Daardoor kan er veel meer worden bereikt voor Dedemsvaart.

Aan de hand van het dorpsplan werden de verschillende speerpunten besproken. De koers werd vervolgens gezet naar het kalkoventerrein. Wout Otter en Gert Tempelman verzorgden daar een presentatie over de geschiedenis van de 30 jaar geleden opgerichte vereniging. Ook werd nadrukkelijk stilgestaan bij de droom van de Historische Vereniging Avereerst: het weer bevaarbaar maken van de Dedemsvaart tussen Hasselt en Coevorden.

Tussendoor werd er een bliksembezoek gebracht aan De Makelij. Anne Meijer vertelde over het reilen en zeilen in De Makelij en de uitermate geschikte locatie waarin deze organisatie nu (nog) is gevestigd. De kans bestaat dat De Makelij moet vertrekken van deze locatie in verband met de herinrichtingsplannen voor het gebied Julianastraat Noord. Terug in De Baron bedankte gebiedswethouder Alwin te Rietstap Plaatselijk Belang Dedemsvaart en de verschillende organisaties voor de uitnodiging en de organisatie voor het interessante werkbezoek. Hij vertelde te hebben ervaren dat er veel energie zit in Dedemsvaart! Het is belangrijk dat we goed naar elkaar blijven luisteren en samen optrekken. Daarmee was er een einde gekomen aan een inspirerend werkbezoek.


19-11-2018 12:22

Militaire oefening 22-24 november

In het gebied tussen de plaatsen Zwolle, Deventer, Borne en Hardenberg wordt van 22 17.00 uur tot en met 24 november 17.00 uur een militaire oefening gehouden. Hierbij verplaatsen de militairen zich ook door de gemeente Hardenberg.


Het gaat om het bewaken en beveiligen van diverse bruggen in het gebied. Hierbij verplaatsen de militairen zich per auto’s. De militairen verplaatsen zich bewapend door het gebied. Er wordt echter geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie.


19-11-2018 11:35

Tweede uitreiking Jeugdlintjes van Hardenberg

In totaal tien jongeren hebben vandaag voor vijf maatschappelijke initiatieven de medaille en de oorkonde ontvangen die horen bij het Jeugdlintje van Hardenberg. De jongeren kregen de onderscheiding uit handen van burgemeester van Peter Snijders vanwege hun uitzonderlijke en indrukwekkende inzet voor de samenleving en voor naasten.


Het Jeugdlintje van Hardenberg is ingesteld door de gemeenteraad van Hardenberg om de maatschappelijke inzet van jongeren voor de samenleving te belichten en te belonen. Afgelopen maanden konden inwoners van de gemeente Hardenberg jongeren nomineren voor het Jeugdlintje. Een onafhankelijke commissie heeft al deze nominaties beoordeeld.

De commissieleden Peter Snijders (burgemeester), Jan Maarten Veurink (Theater de Voorveghter), Rogier Tiel-Groenestege (Vechtdal College), Kelly van Ginkel (jongerenwerker De Stuw) en Kyra Lamberink (sportvrouw van het jaar van Hardenberg) waren onder de indruk van de vele bijzondere inzendingen.
Op advies van deze commissie heeft het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg besloten om de volgende jongeren het Jeugdlintje van Hardenberg toe te kennen:

Daniël Reefman, 17 jaar uit De Krim
Daniël is een jongen met een vorm van autisme en een licht verstandelijke beperking. Ondanks deze beperkingen zet hij zich op een bijzondere wijze, belangeloos en op eigen initiatief in voor De Krim. Zo helpt hij zijn school door de verkoop van bloembollen.
Met een benefietconcert ondersteunt Daniël financieel de komst van het nieuwe MFA in De Krim. Hij helpt mee bij huis-aan-huisacties en heeft als vrijwilliger een belangrijke bijdrage geleverd aan een muziekevenement. Daarnaast is hij ook nog vrijwilliger bij het zwembad. Hij laat zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn. En daar is de jury het helemaal mee eens. De commissie vindt zijn vindingrijkheid en initiatief zeer bewonderingswaardig.

Doreen en Meike Olsman, 15 en 16 jaar uit Hardenberg
Doreen en Meike zetten zich al ruim 3 jaar in als vrijwilliger via het jongerenwerk van De Stuw. Met verschillende projecten en activiteiten zetten ze zich de afgelopen jaren in voor de Hardenbergse samenleving. Van activiteiten voor asielzoekerskinderen op het AZC, een hapas- en tapasmarkt in Marslanden tot aan samenwerking met de politie om overlast op straat te verminderen.
Ook zijn ze daarnaast nog maatje voor een statushouder. Doreen en Meike zijn als personen enorm gegroeid, staan altijd klaar voor een ander en zijn betrokken bij de Hardenbergse samenleving. De commissie vindt hun inzet bewonderenswaardig en waardeert het dat ze zich al langere tijd inzetten en meerdere projecten oppakken voor veel verschillende inwoners.

Jurgen van de Felz, Giel Kerssies, Dyon Kijk in de Vegte en Stan van der Felz, 14 en 15 jaar uit De Krim
De jongens hebben een indrukwekkende en vooral zeer aangrijpende gebeurtenis meegemaakt die veel impact heeft gehad. De commissie vindt dat deze jongens een heel bijzondere daad hebben verricht doordat ze een reanimatie zijn gestart bij hun vriend Senna. De vier jongens zijn nog erg jong en als je dan al zo kunt handelen, vindt de commissie dat bewonderingswaardig.
Rychelle Dommerholt, 17 jaar uit Hardenberg
De commissie waardeert het dat Rychelle zich belangeloos inzet voor haar gehandicapte moeder en bewondert de kracht die ze op jonge leeftijd toont. Dat Rychelle dat doet naast school en haar sociale leven vindt de commissie bijzonder.
Ze helpt in huis waar ze kan en heeft helaas in haar jonge leven al veel mee moeten meemaken. Ondanks alles blijft ze zich inzetten en staat ze positief in het leven.

Koen en Laura de Lange, 8 en 5 jaar uit Hardenberg
De commissie is blij verrast door de jonge leeftijd en inzet van Koen en Laura. Deze broer en zus zetten zich in voor duurzaamheid en het leefbaar houden van de woonomgeving. Koen en Laura dragen hieraan hun steentje bij.
Ze gaan vaak samen op pad met de skelter om afval te zoeken en komen met grote zakken afval thuis. Hiermee zijn ze echte voorbeelden voor anderen en zorgen ze ervoor dat er minder zwerfaval is in de gemeente Hardenberg.


16-11-2018 17:59

Uitnodiging van Zuid- en Oost-Drenthe aan Rijk positief ontvangen

De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Hardenberg en de provincie Drenthe zien samen kansrijke oplossingen om de regio de komende vier jaar versneld te versterken. Hiervoor hebben zij begin september 2018 het Rijk uitgenodigd om mee te werken aan een deal voor een investering in een omgeving waar het goed wonen, werken en recreëren is. Vandaag heeft het Rijk...


Vanuit Zuid- en Oost-Drenthe wordt enthousiast gereageerd op dit goede nieuws. "We zien ontzettend veel kansen voor de regio en het Rijk ziet deze kansen met ons. Waar anders dan in de relatieve luwte van de Randstad is er ruimte om te kunnen experimenteren met nieuwe instrumenten, met noaberschap, participatie uit de regio en economie als basis? We zijn een regio van aanpakken en doen. Met het geld gaan we dan ook investeren in wonen, werken & welzijn, omdat wij erin geloven dat door gezamenlijk in deze drie pijlers te investeren we een nog sterkere regio kunnen worden: voor nu en in de toekomst," zeggen de bestuurders.


Wonen
Zuid- en Oost-Drenthe heeft veel potentie, maar kent ook demografische opgaven. Zo neemt het aantal inwoners af en is er sprake van vergrijzing en ontgroening. Hierdoor komt het klimaat voor werken en wonen onder druk, met gevolgen voor de leefbaarheid van de regio. Met een transformatiefonds voor wonen wil de regio inzetten op een verandering in de samenstelling van de woningvoorraad. Onder andere door onrendabele woningen uit de markt te halen en woningen te transformeren naar toekomstbestendige woningen die zowel langer thuis wonen mogelijk maken als energieneutraal zijn.


Werken
De regio Zuid- en Oost-Drenthe heeft een sterke positie in de industrie, techniek en vakmanschap. Ondernemingen zien kansen voor nieuwe producten en nieuwe markten op gebied van transport & logistiek, groene energie en olie & gas. Beschikbare kennis, ontwikkellocaties, financiering op maat en beschikbaarheid van werknemers met de juiste opleiding zijn aandachtspunten. Hier wil de regio ruimte aan geven. En samen met bedrijven en instellingen extra investeren in onderwijs om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten.


Welzijn
De zorgsector is in beweging en aan het veranderen als gevolg van vergrijzing en een toenemende levensverwachting. De regio Zuid- en Oost-Drenthe wil investeren in het versterken van onder andere de eerstelijnszorg. Daarnaast wil de regio het actieprogramma 'Kansrijke Start' verder uitrollen. Dit Rijksprogramma is erop gericht om kinderen die geboren worden in een gezin met bijvoorbeeld schulden een goede start te geven, door ouders vroeg een juiste mix van hulp aan te bieden.


Hoe verder
De komende maanden gaat de regio Zuid- en Oost-Drenthe samen het Rijk, ondernemers, zorg- onderwijs- en kennisinstellingen en woningbouwcorporaties verder invulling geven aan de investering. Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2019 de Regio Deal ondertekend en hiermee het actieprogramma bekendgemaakt.


15-11-2018 14:49

EUREGIO-spreekuur op woensdag 21 november

EUREGIO houdt op woensdag 21 november van 18.00 tot 19.00 uur een groot grensgangerspreekuur in het gemeentehuis aan het Stephanuspark 1 in Hardenberg. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur.


Inwoners kunnen hier terecht met vragen rond werken en studeren in het buurland en sociale verzekeringen (zoals AOW, WAO, zorgverzekering, pensioen, werkloosheid). Ook op algemene vragen over verhuizen naar het buurland kan informatie worden verkregen.

Voor het beantwoorden van vragen over Duitse belastingen is een vertegenwoordiger van het Duitse Finanzamt aanwezig. Kijk voor meer informatie op www.go-euregio.eu.


14-11-2018 10:06

Evaluatie pilot koopzondagen van start

De gemeente Hardenberg heeft I&O Research gevraagd om een evaluatie uit te voeren onder alle winkeliers over de pilot van afgelopen zomer en de openstelling van de supermarkten vanaf eind oktober. De uitkomsten worden gebruikt voor het voorstel aan de gemeenteraad over de openstelling op de zondagen in de toekomst. Deze week ontvangen de winkeliers een persoonlijke uitnodigingsbrief voor deelname...


In de afgelopen zomer is binnen de gemeente Hardenberg ervaring opgedaan met koopzondagen. Voor de centra van Hardenberg en Dedemsvaart zijn elk drie koopzondagen aangewezen waarop winkels en supermarkten hun deuren mochten openen tussen 13.00-17.00 uur. Vanaf eind oktober 2018 mogen supermarkten in Hardenberg en Dedemsvaart om en om op zondag open. Voor de supermarkten en overige winkels in deze twee centra heeft het college van B&W specifieke koopzondagen in 2018 aangewezen.

De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk om een totaalbeeld te krijgen van ervaringen en standpunten in de gemeente. Daarom heeft de gemeente Hardenberg aan I&O Research gevraagd om een tussentijdse evaluatie uit te voeren onder alle winkeliers. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek wil het college van B&W een voorstel doen aan de gemeenteraad over het al dan niet voortzetten van de koopzondagen. De winkelier ontvangen hierover een brief. Medio december wordt het rapport opgeleverd. 


13-11-2018 15:48

Gemeente Hardenberg verlengt actie met nestkastjes

Begin november is de gemeente Hardenberg een actie met nestkastjes gestart. Vanwege het enorme succes van het uitdelen van de gratis nestkastjes, heeft de gemeente Hardenberg besloten om de actie te verlengen. Er komen nog eens 500 nestkastjes beschikbaar. De gemeente Hardenberg is ontzettend tevreden met de enorme belangstelling voor de nestkastjes, waarmee op grote schaal gezamenlijk de strijd...


De eerste 500 nestkastjes zijn gemaakt door leerlingen van PrO Hardenberg. De leerlingen van deze school zijn nu gestart met de productie van de tweede levering van nog eens 500 nestkastjes. Aanvragers ontvangen per e-mail meer informatie over de datum en locatie waar het nestkastje opgehaald kan worden. De actie geldt weer zolang de voorraad strekt en volgens het principe: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Het aanvragen van een nestkastje kan tot 31 december 2018 via www.hardenberg.nl/nestkastje.

Ophangen

Het is toegestaan om een nestkastje in een boom van de gemeente te hangen. De aanvrager dient er wel zelf voor te zorgen dat het nestkastje wordt opgehangen en dient ook zelf het onderhoud van het nestkasje te verzorgen. De aanvrager ontvangt bij het nestkastje een brief met tips over het ophangen en het onderhoud ervan.

Overlast

De nestkastjes worden door de gemeente uitgedeeld omdat inwoners van de gemeente Hardenberg afgelopen zomer veel overlast hebben ondervonden van de eikenprocessierups. Door de steeds groeiende hoeveelheid rupsen is de kans groter dat mensen hiermee in aanraking komen. Op dit moment zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan. Natuurlijke vijanden zijn koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. De gemeente wil de komende jaren actie ondernemen om de aantallen van deze insecten en vogels te vergroten.

Koolmezen 

Koolmezen eten veel rupsen. Het is aangetoond dat ze ook de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door nestkastjes op te hangen in de buurt van eikenbomen, wordt dit verder gestimuleerd. De kastjes moeten wel op een geschikte plaats worden gehangen. Verder moet in de omgeving water te vinden zijn en een geschikte schuilplek, waar de vogels heen kunnen vluchten bij dreiging.

Andere maatregelen 

Het ophangen van nestkastjes is niet de oplossing van het hele probleem. Het blijft nodig om de overlast ook te bestrijden met nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen opeten. Daarnaast worden nesten weggezogen op plaatsen waar het risico voor de volksgezondheid groot is. Ecologisch bermbeheer en kruidenrijk gras in plaats van strak gemaaid gras dragen ook bij aan een natuurlijke bestrijding. Insecten die daarop afkomen, zoals de roofwants en de gaasvlieg, gaan de eikenprocessierupsen ook te lijf.


12-11-2018 10:43

Zakje geluk voor startende ondernemers

Startende ondernemers die in de maand oktober zijn ingeschreven in de gemeente Hardenberg, krijgen een klein doosje geluk opgestuurd. Op deze manier wil de gemeente Hardenberg de ondernemers bedanken voor het starten van een eigen onderneming in de gemeente Hardenberg en actief informeren over de diensten en faciliteiten die de gemeente biedt.


De gemeente is trots op alle ondernemers die zich hier vestigen. De gemeente Hardenberg kent veel bedrijven en ondernemers. Zij zorgen letterlijk en figuurlijk voor bedrijvigheid in de gemeente en zijn belangrijk voor de economie. Daarom stuurt de gemeente vanaf nu een zakje geluk naar starters. Aan de ene kant om de starters succes te wensen met hun nieuwe onderneming. En aan de andere kant om de starters te voorzien van relevante en belangrijke informatie.

Startershuis Doen!
Voor het zakje geluk werkt de gemeente Hardenberg samen met het Starterhuis DOEN! De startende ondernemers ontvangen naast het zakje geluk ook vanuit het Startershuis een mailing en/of belletje. Het startershuis kan startende ondernemers en studenten optimale ondersteuning bieden, door regionale hulp vanuit bestaande ondernemers (coaches), ondersteuning via gemeentelijke en provinciale regelingen, samenwerking met de Kamer van Koophandel en de startersadviseur.

Ondernemersklimaat
Een goede bereikbaarheid, onderlinge samenwerking met de gemeente als zakenpartner voor ondernemers en contact in de vorm van snel antwoord op uw vragen in duidelijke taal vormen samen de hoofdingrediënten voor het goede ondernemersklimaat in de gemeente. In de gemeente Hardenberg zitten zo'n 4200 bedrijven. Kennis delen, verbinden en innoveren zijn speerpunten van de gemeente Hardenberg. Op lokaal niveau werkt de gemeente samen met Startershuis Doen! En het Ondernemershuis. Op regionaal niveau werkt acteert Hardenberg binnen de regio Zwolle, met initiatieven als Kennispoort regio Zwolle. En met Dutch Techzone werkt Hardenberg samen met Hoogeveen, Coevorden en Emmen aan de economische structuur en banen.


12-11-2018 10:40

Informatieavond aardgasvrije nieuwbouw

Op woensdag 21 november organiseert de gemeente Hardenberg een informatieavond aardgasvrije nieuwbouw. Aanwezigen krijgen deze avond informatie over praktische oplossingen voor aardgasvrije nieuwbouw.


Naast installatietechnische oplossingen is er ook aandacht voor de bouwkundige randvoorwaarden en de financiële consequenties van aardgasvrij bouwen. Onderwerpen die aan bod komen op de informatieavond:

 • Regelgeving nieuwbouw en ontwikkelingen (BENG, NOM, EPC etc);
 • Techniek: all-electric, warmtepomp, rol isolatie en vraagbeperking, duurzame energie;
 • Financiën: investeringskosten, energiekosten, onderhoud, financiering, subsidies en regelingen;
 • Toelichting stappenplan gasloos bouwen, advies en begeleiding.


De informatiebijeenkomst begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur). De locatie van de informatieavond is Molensteen 5 in Hardenberg (bij Hibertad). Na afloop van de bijeenkomst is er tijd voor het stellen van vragen.

Opgeven
U kunt zich aanmelden voor de informatieavond door een e-mail te sturen naar nieuwbouw@ommen-hardenberg.nl. Vermeld in uw e-mail het aantal personen dat u opgeeft voor de informatieavond. 


9-11-2018 13:49

Mantelzorgers aan het woord

Bent u mantelzorger? Dan zijn wij op zoek naar u! Wij willen graag met u in gesprek over de ondersteuning die u nodig heeft om de zorg voor uw naaste vol te kunnen houden. Daarvoor organiseert het mantelzorgnetwerk in de gemeente Hardenberg in november vier bijeenkomsten.


Tijdens deze bijeenkomsten kunt u als mantelzorger uw verhaal vertellen. Vanuit uw kennis en ervaring kunt u aangeven wat u nodig heeft om uw mantelzorgrol uit te oefenen. Op welke onderdelen u ondersteund zou willen worden en hoe die ondersteuning er dan uit zou moeten zien.


Professionals
In onze participatiesamenleving wordt een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers. De druk op u als mantelzorger neemt daardoor toe met het risico van overbelasting. Overbelasting willen we voorkomen.


Op basis van uw inbreng wil het mantelzorgnetwerk, in samenwerking met u als mantelzorger, de ondersteuning ontwikkelen die nodig is. Daarom zullen tijdens de bijeenkomsten professionals van verschillende organisaties ook aanwezig zijn om naar u te luisteren. 


Bijeenkomsten
De bijeenkomsten worden op de volgende data gehouden om 19.30 uur:


 • Donderdag 15 november in de Baron in Dedemsvaart
 • Maandag 19 november in het Boomstamrestaurant in Hardenberg
 • Woensdag 21 november in Dorpshuis De Krim
 • Maandag 26 november in Veur Mekaar in Bergentheim

Ambities
Deze vier bijeenkomsten met mantelzorgers en het netwerk vloeien voort uit het beleid dat eind 2017 door de gemeente Hardenberg is vastgesteld met betrekking tot mantelzorgondersteuning. Op basis van het Mezzo-onderzoek onder mantelzorgers werden in de notitie 'Mantelzorg doe je samen!' een vijftal ambities benoemd voor 2018-2019.


In de bijeenkomsten willen we samen met mantelzorgers invulling geven aan deze ambities. In overleg met hen bepalen we de agenda voor het komende jaar.


Aanmelden
Mantelzorgers die één van deze avonden bij willen wonen, kunnen zich aanmelden via het e-mailadres mantelzorghardenberg@gmail.com, of telefonisch bij Willemien Tuin op 06 120 297 83. 


9-11-2018 10:03

Zonneparken leveren belangrijke bijdrage aan energiedoelstellingen

Met het realiseren van zeven zonneparken in de gemeente Hardenberg, kan elektriciteit voor bijna 8.700 huishoudens worden opgewekt. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om goedkeuring om met deze projecten aan de slag te gaan. De zonneparken leveren een belangrijke bijdrage aan de energiedoelstelling van de gemeente Hardenberg.


De gemeente Hardenberg heeft ambities op het gebied van duurzaamheid. Daarbij zet de gemeente in op energiebesparing en de grootschalige productie van duurzame energie. Concreet wil Hardenberg in 2030 een derde van alle gebruikte energie duurzaam opwekken. Uiteindelijk wil Hardenberg een energieneutrale gemeente zijn.


Zonneparken als pilotproject
Om deze ambitie te halen, besloot de gemeenteraad in oktober 2017 om met vijf kansrijke pilotprojecten op het gebied van duurzame energie aan de slag te gaan. Het gaat daarbij om projecten op het gebied van windenergie, restwarmte en zonne-energie. Het is de bedoeling dat deze pilotprojecten samen met lokale partijen, inwoners en marktpartijen vorm krijgen.
Eén van de pilotprojecten richt zich op het grootschalig realiseren van zonneparken. Een zonnepark is een veldopstelling van zonnepanelen. De afspraak is gemaakt dat het grootschalig realiseren van zonneparken pas van start kan gaan als de gemeenteraad daar goedkeuring voor geeft. Daarom legt het college nu meerdere initiatieven voor zonneparken aan de gemeenteraad voor.


Criteria
Het college heeft de plannen van initiatiefnemers voor zonneparken beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Zo is gekeken of het zonnepark in ruimtelijk opzicht in de omgeving past. Ook is gekeken in hoeverre het zonnepark maatschappelijke meerwaarde biedt en of de omwonenden gecompenseerd worden, bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden voor omwonenden om financieel te participeren.


Bij de afweging is ook gekeken naar de bijdrage aan de gemeentelijke energiedoelstelling. Tenslotte speelt mee op welke wijze de initiatiefnemer de omgeving betrekt bij het plan.


Zeven zonneparken
Het college stelt de gemeenteraad nu voor om in principe en onder voorwaarden medewerking te verlenen aan de volgende zeven initiatieven voor zonneparken:


 • Dedemsvaartseweg, Noord Lutten (Coöperatie Lutten levert): 2 hectare, opbrengst 1.1 MW
 • Kanaalweg Oost 95, Hoogenweg (Kronos Solar GmbH): 11 hectare, opbrengst 7,5 MW
 • Fabriekswijk De Krim (particulier): 2,4 hectare, opbrengst 1,6 MW
 • Polendwarsweg, Hardenberg (Solar Fields Nederland): 10 tot 14 hectare, opbrengst 9,1 MW
 • Krimweg 4, Anerveen (Hulter Agro Holding GV): 1,7 hectare, opbrengst 1.3 MW
 • Langewijk naast Vechtdal College, Dedemsvaart (Staho BV): 1 hectare, opbrengst 0,54 MW
 • Westeindigerdijk/Kanaalweg Oost, Hoogenweg (LC Energy): 13 hectare, opbrengst 8,5 MW

In totaal gaat het om ruim 43 hectare aan zonnepanelen. Deze zeven zonneparken kunnen samen bijna 30 MW elektriciteit per jaar opwekken. Dat is voldoende voor het gemiddelde elektriciteitsgebruik van bijna 8.700 huishoudens. Hiermee wordt voorzien in 2,5 % van de totale energiebehoefte. Daarmee leveren deze zonneparken een belangrijke bijdrage aan de energiedoelstellingen.


Voor drie zonneparken geldt dat het college hier nader onderzoek naar wil doen. Vijf initiatieven voor zonneparken zijn afgewezen omdat ze niet voldoen aan de criteria.


Procedure
De gemeenteraad bespreekt het voorstel in de oriënterende ronde van 20 november en neemt in de vergadering van 4 december een besluit. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, kunnen de initiatiefnemers hun plannen samen met de omgeving en lokale partners verder uitwerken en uiteindelijk een omgevingsvergunning aanvragen. Daarmee wordt het realiseren van deze zonneparken mogelijk.


9-11-2018 09:54

Nieuwe inrichting gebied langs de Vecht bij Gramsbergen

Met een nieuwe inrichting van het gebied langs de Vecht, keert ook Gramsbergen het gezicht naar de rivier. De gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen gaan in de eerste helft van 2019 samen met inwoners en betrokkenen aan de slag met een plan voor dit gebied. Een haventje, wandel- en fietspaden en meer ruimte voor water moeten zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen het stadje en...


Het gebied langs de Vecht bij Gramsbergen biedt veel mogelijkheden voor water, beleving en natuur. Daarom slaan de gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen de handen ineen. Zij maken in 2019 samen met inwoners en betrokkenen een plan voor een nieuwe inrichting van dit gebied.


Het gaat om de Vecht en haar uiterwaarden tussen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik, met uitzondering van de Loozensche Linie. Ook de voormalige zandwinningsplas Gat van Joosten wordt bij het plan betrokken.


Haventje
Belangrijk onderdeel van het plan is de mogelijke aanleg van een haventje. Dankzij het aanleggen en vernieuwen van sluizen, is de Vecht met ingang van het komende vaarseizoen van Zwolle tot aan de Duitse grens bevaarbaar voor de kleine recreatievaart. Daarom varen er naar verwachting meer bootjes langs Gramsbergen. Door te zorgen voor goede aanlegvoorzieningen kunnen vaarrecreanten een bezoek brengen aan het historisch centrum van Gramsbergen. Dat biedt economische kansen voor recreatie, toerisme en horeca.


Door de aanleg van wandel- en fietspaden moet het gebied beter toegankelijk worden voor recreanten. Ook verbetert zo de verbinding tussen de rivier en de stad.


Oevers en een nevengeul
Natuur en landschap moeten meer ruimte krijgen in het gebied. Dat kan onder andere door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en een nevengeul. Het gebied rond de Vecht bij Gramsbergen wordt nu vooral gebruikt voor landbouw. De partijen willen ruimte bieden aan natuur-inclusieve landbouw. Insteek is om te onderzoeken hoe de landbouwopgaven in overleg met de boeren gecombineerd kunnen worden met de (bestaande) natuuropgaven.


Tegelijkertijd is er aandacht voor waterveiligheid door de rivier te verruimen. Hierdoor krijgt water meer ruimte en houdt Gramsbergen bij hoog water droge voeten.


Intentieovereenkomst
De gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen trekken samen op bij dit project. Zij leggen de afspraken over deze samenwerking nog dit jaar vast in een intentieovereenkomst. Om de plannen uit te kunnen voeren is ruimte nodig. Een deel van de gronden in het gebied is al eigendom van waterschap, de provincie Overijssel of Staatsbosbeheer. De provincie en Staatsbosbeheer doen mee met het project. Zowel gemeente als het waterschap hebben al geld gereserveerd voor het uitwerken van het plan. Het college van B&W van Hardenberg vraagt de gemeenteraad nu in te stemmen met het opstellen van het inrichtingsplan.


De partijen gaan het plan zoveel mogelijk samen met inwoners en betrokkenen zoals grondeigenaren, Stadsbelang en plaatselijk belang vorm geven. Hiervoor worden in de eerste helft van 2019 werksessies en bijeenkomsten georganiseerd. Dit moet leiden tot enkele scenario’s voor de nieuwe inrichting van dit gebied. De partijen streven er naar om voor het eind van 2019 een ontwerp te hebben en de benodigde financiering voor realisatie te organiseren. Na het doorlopen van de benodigde ruimtelijke procedures, kan de daadwerkelijke herinrichting vanaf 2021 starten.


9-11-2018 08:34

Informatiebijeenkomst ‘Lang zult u wonen in Hardenberg’

Op woensdagavond 14 november vindt de informatiebijeenkomst Lang zult u wonen in Hardenberg plaats. In het gemeentehuis van Hardenberg kunnen inwoners vanaf 19.00 uur terecht voor tips en adviezen van verschillende deskundigen om zo veilig, prettig en comfortabel mogelijk thuis te blijven wonen. Wethouder Martijn Breukelman opent de informatiebijeenkomst.


Met de informatiebijeenkomst wil de gemeente Hardenberg inwoners informeren over de mogelijkheden om op tijd de woonsituatie voor te bereiden op later. “We blijven langer thuis wonen, vaak omdat mensen dat zelf het liefst willen. Het is goed om op tijd na te denken wat er voor nodig is en wat er allemaal kan om dat mogelijk te maken”, aldus wethouder Martijn Breukelman.

Het programma
Na de opening door wethouder Martijn Breukelman, neemt bouwkundig adviseur Hans Engelbertink het woord. Hij geeft een presentatie met daarin praktische tips en adviezen voor het aanpassen van verschillende ruimtes in huis. Daaropvolgend houdt de voorzitter van Seniorenadvies Hardenberg een interview met een inwoonster van Hardenberg die haar huurwoning heeft laten aanpassen. Aansluitend is er tijd voor het beantwoorden van vragen of voor een bezoek aan de informatiemarkt.

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt kunnen bezoekers terecht voor persoonlijke vragen en advies. Verschillende partijen nemen een plaats in op de informatiemarkt, waaronder de brandweer (risicobeheersing), notaris Vechtstede, de Bibliotheek (digitalisering), Saxenburgh Groep, Beter Wonen Vechtdal, Zorgpunt Hardenberg, de Stuw en Samen Doen.

Gratis toegang
De informatiebijeenkomst Lang zult u wonen in Hardenberg is gratis te bezoeken. Vooraf aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. De bijeenkomst start woensdag 14 november om 19.00 uur in het gemeentehuis van Hardenberg (Stephanuspark 1) en duurt tot circa 21.30 uur.


7-11-2018 12:53

College bezoekt Balkbrug

In het kader van de maandelijkse werkbezoeken heeft het college vrijdag 2 november een bezoek gebracht aan Balkbrug. Om 9.00 uur werd het college namens Plaatselijk Belang, de Balkbrugse Ondernemers Vereniging (BOV) en de Coalitie Balkbrug welkom geheten door de voorzitter van plaatselijk belang, de heer Ronald Folders.


Als eerste werd een rondleiding verzorgd door de eigenaren van Brouwer Biocentrale. Door de verbranding van houtsnippers wordt energie opgewekt  en stoom geproduceerd. De biocentrale levert stoom aan het nabijgelegen Friesland Campina. Friesland Campina vervangt hierdoor gas door stoom. De elektriciteit die wordt opgewekt wordt geleverd aan het net.

Vervolgens werd door middel van een rondrit door het dorp bij een aantal punten stilgestaan en door Plaatselijk Belang, BOV en Coalitie Balkbrug de aandachtspunten per onderwerp aangegeven. Er werd aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid en ontsluiting ten behoeve van Friesland Campina, de werkzaamheden van de focusgroep Dorpsstraat, de woningbehoefte, de scholenbouw en plan Achterveld.

Tot slot werd een bezoek gebracht aan de firma Hof. Hier werd het college door de Coalitie bijgepraat over de stand van zaken ten aanzien van de dorpsvisie Balkbrug en aangegeven wat de Coalitie nodig heeft om de plannen en ambities vanuit de dorpsvisie te realiseren. Daarna werd het college rondgeleid door het bedrijf. De firma Hof handelt in pootaardappelen, fourages en verzorgd daarvoor ook deels het transport. Het bedrijf handelt internationaal, ook buiten Europa.

Met een heerlijke lunch, aangeboden door de BOV, werd het collegebezoek afgesloten. Gebiedswethouder Gitta Luiten dankte het Plaatselijk Belang, de BOV en de Coalitie Balkbrug voor het veelzijdige en interessante werkbezoek.

Het volgende werkbezoek vindt plaats op 16 november in Dedemsvaart.


6-11-2018 09:24

Nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

De gemeente Hardenberg gaat in de strijd tegen eikenprocessierups nestkastjes verstrekken aan inwoners. De actie is bedoeld voor inwoners die eikenbomen in de buurt hebben. De kastjes worden gemaakt door leerlingen van de school PRO Hardenberg.


Afgelopen zomer hebben we veel overlast gehad van de eikenprocessierups. Door de grote hoeveelheid rupsen is er meer kans dat mensen hiermee in aanraking komen. Contact met de haren van de eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen.
De laatste jaren zien we het aantal rupsen en als gevolg daarvan ook de overlast toenemen. Dit houdt onder meer verband met de verandering van het klimaat en met de afname van de biodiversiteit. Daardoor zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan. Natuurlijke vijanden zijn onder andere koolmezen, maar ook vleermuizen en bepaalde soorten insecten. De gemeente wil de komende jaren meer doen om deze insecten en vogels te laten toenemen. 

Mezen helpen om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen 
Koolmezen eten veel rupsen en aangetoond is dat deze ook de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eiken kunnen we proberen dat te stimuleren. De kastjes moeten wel op een geschikte plaats worden gehangen. In de omgeving moet water zijn en schuilplekken, waar de vogels heen kunnen vluchten bij dreiging.


Het ophangen van nestkastjes is niet de oplossing van het hele probleem. Het blijft nodig om de overlast ook te bestrijden met  nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen opeten. Daarnaast worden op plaatsen waar het risico voor de volksgezondheid groot is de nesten weggezogen. Ecologisch bermbeheer en kruidenrijk gras in plaats van strak gemaaide gazons dragen ook bij aan een natuurlijke bestrijding. Insecten die daarop afkomen, zoals de roofwants en de gaasvlieg, gaan de eikenprocessierupsen ook te lijf.


Aanvragen nestkastje
U kunt tot 31 december 2018 een nestkastje van de gemeente aanvragen via www.hardenberg.nl/nestkastje. De actie geldt zolang de voorraad strekt en volgens het principe: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Er zijn 500 nestkastjes beschikbaar.


6-11-2018 09:17

Gemeente Hardenberg bedankt vrijwilligers

Vrijwilligers die al 12½, 25 of 40 jaar vrijwilligerswerk doen in de gemeente Hardenberg kunnen in november en december genieten van een theateravond in Theater de Voorveghter. De gemeente waardeert vrijwilligers zeer en zet daarom vrijwilligers in het zonnetje als dank voor hun jarenlange inzet.


De gemeente Hardenberg heeft verenigingen en instellingen gevraagd om vrijwilligers aan te melden die dit jaar jubileum vieren. Vrijwilligers die 12½, 25 of 40 jaar vrijwilligerswerk doen kwamen hiervoor in aanmerking.


Er zijn 142 aanmeldingen ontvangen. Deze vrijwilligers zijn uitgenodigd en hebben gekozen uit vijf voorstellingen. Casus Circus op zondag 11 november, Jack Wouterse op donderdag 22 november, Introdans op woensdag 28 november, Paul de Munnik op donderdag 13 december en Kiev Ballet op donderdag 20 december.


Tijdens deze reguliere voorstellingen zijn ook andere gasten aanwezig.


30-10-2018 08:47

Wethouder Bruinsma door ziekte afwezig

Wethouder Falco Bruinsma is door ziekte voor langere tijd afwezig. Het college van B&W van de gemeente Hardenberg heeft onderling afspraken gemaakt over tijdelijke waarneming.


Wethouder Falco Bruinsma van de gemeente Hardenberg is sinds enige tijd afwezig door ziekte. Zijn fysieke klachten zijn zodanig dat de verwachting is dat hij op korte termijn niet volledig hersteld is om zijn werkzaamheden te kunnen hervatten.

Om te zorgen voor bestuurlijke continuïteit, heeft het college van B&W onderling afspraken gemaakt over het tijdelijk waarnemen van de onderwerpen waarvoor wethouder Bruinsma bestuurlijk verantwoordelijk is.

Verdeling onderwerpen

 • Burgemeester Peter Snijders neemt voorlopig het onderwerp ‘gemeentelijke dienstverlening’ voor z’n rekening. 
 • Wethouder Martijn Breukelman neemt waar voor de onderwerpen ‘lokale infrastructuur en parkeren’ en ‘gemeentelijke eigendommen’.  
 • De onderwerpen ‘jeugdzaken’ en duurzaamheid/energie/klimaat’ vallen tijdelijk onder verantwoordelijkheid van wethouder Alwin te Rietstap. 
 • Gitta Luiten is waarnemend wethouder voor de onderwerpen ‘milieu & afval’, ‘monumentenbeleid’ en ‘evenementenbeleid’.


29-10-2018 15:43

Opening expositie Roelof Mulder in gemeentehuis Hardenberg

Wethouder Gitta Luiten opent vrijdag 2 november om 13.00 uur de expositie van kunstenaar Roelof Mulder in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis in Hardenberg. De werken zijn te zien tot en met woensdag 23 januari 2019.


Roelof Mulder uit Slagharen droeg enkele jaren geleden zijn stukadoorsbedrijf over aan zijn personeel. Hij ging met pensioen. Dat betekende niet dat hij stil ging zitten. Hij was altijd al gefascineerd door schilderkunst en wilde zelf ook graag schilderen. Werken met kleuren, met verf op paneel of doek.

Roelof voerde zijn grote wens uit. Hij ging aan de slag maar merkte dat hij vragen had die hij zelf niet kon beantwoorden. Hij besloot een schildercursus te volgen bij Ab Bout, om zo meer over de schilderkunst te leren. Roelof was leergierig. Hij wilde precies weten wat elke kleur deed in combinatie met een andere kleur, hoe je kleuren kon mengen en welke effecten je daarmee bereikte. Het belangrijkste was echter het 'leren kijken'.
Acrylverf op paneel
Inmiddels is het een paar jaar later en heeft Roelof een serie werken gemaakt, bestaande uit stillevens met bloemen en enkele landschappen. Hij werkt met acrylverf op paneel. Roelof creëert zijn eigen ruimte in de wereld van het platte vlak. Hierbij is zijn passie voor kleur en het plezier in het schilderen het belangrijkst.

Lokale kunstenaars
In 2013 deed de gemeente Hardenberg de oproep aan lokale kunstenaars om zich in te schrijven voor een expositie in het gemeentehuis. Op deze oproep zijn meer dan twintig reacties gekomen. De kunstwerken komen te hangen in het bedrijfsrestaurant. Dit gedeelte van het gemeentehuis is voor iedereen toegankelijk.

De expositie duurt steeds ongeveer drie maanden. De kunstcommissie beoordeelt de expositieaanvragen. Hierbij streeft de commissie naar kwaliteit en diversiteit.


26-10-2018 12:51

N348 tussen Luttenberg en Lemelerveld twee weekenden afgesloten

De N348 tussen de kruising met de Luttenbergerweg en de nieuwe aansluiting Lemelerveld Zuid is in oktober en november twee weekeinden in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Het gaat om de weekenden van vrijdag 26 oktober 19.00 uur tot en met maandag 29 oktober 06.00 uur en vrijdag 2 november 19.00 uur tot en met maandag 5 november 06.00 uur.


Tijdens deze weekenden worden de in- en uitvoegstroken bij restaurant de Lantaren verbreed en worden nieuwe lagen asfalt aangebracht op dit deel van de N348. Daarnaast wordt de nieuwe markering aangebracht en worden de bermen voorzien van grasbetonsteen.


Doorgaand verkeer van Raalte naar Ommen en vice versa is niet mogelijk. De aansluitingen op de N348 bij Luttenberg en Lemelerveld Zuid zijn wel beschikbaar en Lemelerveld is bereikbaar vanuit de richting Ommen. De aangrenzende parallelwegen van het betreffende wegvak zijn ook afgesloten voor doorgaand verkeer.


Bewoners aan deze parallelwegen kunnen wel bij hun woning komen en Restaurant de Lantaren is bereikbaar. Het verkeer wordt omgeleid via diverse omleidingsroutes. Deze routes vindt u op de website www.overijssel.nl/n348. Houdt u rekening met extra reistijd.


26-10-2018 10:58

Inloopspreekuur voor senioren met vragen over OV

In opdracht van de provincie Overijssel worden maandelijks inloopspreekuren gehouden voor senioren over reizen met het openbaar vervoer. Het eerstvolgende inloopspreekuur is op dinsdag 6 november in Hardenberg.


Tijdens de inloopspreekuren zijn OV-ambassadeurs aanwezig om u advies op maat te geven. U kunt bijvoorbeeld informatie krijgen over hoe u een OV-chipkaart kunt aanvragen, hoe de 40% samenreiskorting werkt en welk abonnement het beste bij u past.


Daarnaast kunnen de OV-ambassadeurs u stap voor stap op de computer laten zien waar en hoe u uw reis kunt plannen.


Inloopspreekuur op 6 november
Het eerstvolgende inloopspreekuur is op dinsdag 6 november 2018 in Hardenberg. U bent welkom van 10.00 tot 11.30 uur in de Buurtkamer Centrum aan de Burgemeester Bramerstaat 92. Aanmelden is niet nodig. U kunt vrij inlopen.


Meer informatie over de inloopbijeenkomsten kunt u lezen op de website Ervaar het OV.


26-10-2018 10:42

Gemeente Hardenberg te zien in RTL7-programma

Op zondag 28 oktober is de gemeente Hardenberg te zien in het RTL7-programma Ondernemend Nederland. In de uitzending wordt het initiatief ‘Mijn Landschap ID’ van de gemeente Hardenberg in beeld gebracht. De uitzending is op 28 oktober om 09.55 uur te zien op RTL 7.


Op de website Mijn Landschap ID kunnen geïnteresseerden bekijken wat de landschapskenmerken en economische ontwikkelingsmogelijkheden zijn in een bepaald gebied. De website is ruim een jaar geleden door de gemeente Hardenberg gelanceerd. Inwoners en bedrijven die iets nieuws willen beginnen, kunnen op deze website inspiratie en ideeën opdoen voor projecten in het buitengebied. Denk hierbij aan het vinden van een nieuwe bestemming voor leegstaande schuren, een verbreding van landbouw, een uitbreiding van een bedrijfspand of de realisatie van een recreatieve voorziening.

Ontwikkeling
Mijn Landschap ID is een ideeënwebsite voor het buitengebied van Hardenberg. De website brengt de mogelijkheden op een bepaald adres in kaart. Met de moodboardmaker op de website kunnen ideeën en plannen, die passend zijn op dit adres, concreet worden gemaakt. In overleg met de gemeente zijn er volop mogelijkheden.

Opnames
De opnames voor het RTL7-programma Ondernemend Nederland zijn gemaakt bij Logopedisch Spectrum ‘In de Buitenlucht’ in Hardenberg. Dit bedrijf heeft als eerste bedrijf via de website Mijn Landschap ID een moodboard gemaakt.

Uitzending
In de uitzending van Ondernemend Nederland,  waar de gemeente Hardenberg centraal staat, wordt onder meer gesproken over de insteek redenerend vanuit het landschap, de mogelijkheden en de samenwerking en interactie.

De uitzending van Ondernemend Nederland is op 28 oktober 2018 vanaf 09:55 uur te zien op RTL 7. Op 3 november wordt het programma om 13:00 uur herhaald.


25-10-2018 09:35

Inloopbijeenkomst over aanleg waterberging in Balkbrug

De gemeente Hardenberg wil nog dit jaar een waterberging aanleggen aan De Omloop in Balkbrug. Over de plannen wordt op maandag 29 oktober 2018 een inloopbijeenkomst gehouden in 't Trefpunt in Balkbrug.


De waterberging in Balkbrug is één van de maatregelen om wateroverlast op de hoek van De Omloop en De Wieken te voorkomen. Bij hevige regen staat op de hoek van De Omloop en De Wieken in Balkbrug water op straat en soms in de woningen.


Om te voorkomen dat het regenwater de woningen in kan, zijn maatregelen ontworpen. Het wegprofiel van de straat De Omloop is aangepast waardoor het water naar de rand van de wijk stroomt. Maar overtollig water kan nog niet de wijk uitstromen.


Door een waterberging aan te leggen kan dat wel. Het regenwater loopt vanuit de waterberging richting de sloot achter de molen.


U kunt de plannen voor de aanleg van de waterberging komen bekijken tijdens de inloopbijeenkomst op maandag 29 oktober 2018 tussen 16.30 en 18.30 uur in 't Trefpunt aan de Meppelerweg 34 in Balkbrug. Ook kunt u tijdens de inloopbijeenkomst uw vragen stellen. Medewerkers van de gemeente staan u graag te woord.


24-10-2018 11:27

College wijst koopzondagen voor de rest van 2018 aan

Het college van B&W heeft voor december 2018 koopzondagen aangewezen voor zowel Hardenberg als Dedemsvaart. Daarnaast mogen de supermarkten in 2018 om en om op zondag open. Uit gesprekken met betrokken partijen blijkt dat de gehouden koopzondagen in de afgelopen zomerperiode als overwegend positief zijn ervaren. Er wordt nog een enquête gehouden onder ondernemers om een totaalbeeld te krijgen. Op...


In de afgelopen zomer is binnen de gemeente Hardenberg ervaring opgedaan met koopzondagen. Voor de centra van Hardenberg en Dedemsvaart zijn elk drie koopzondagen aangewezen waarop winkels en  supermarkten hun deuren mochten openen. Met deze koopzondagen liep het college vooruit op een proefperiode die nu van start gaat. In deze proefperiode mogen supermarkten in Hardenberg en Dedemsvaart om en om op zondag open. Voor overige winkels geldt dat het college van B&W specifieke koopzondagen aanwijst.

Koopzondagen in 2018
In overleg met de Stichting Centrummanagement Stad Hardenberg (SCSH) wijst het college van B&W zondag 23 december 2018 aan als koopzondag voor winkels en supermarkten in de kern Hardenberg. Supermarkten in de kern Hardenberg mogen in 2018 in de even weken op zondag open.
In overleg met de Dedemsvaartse Middenstand Centrale (DMC) zijn 2, 23 en 30 december 2018 aanwezen als koopzondag voor winkels en supermarkten in Dedemsvaart. Voor supermarkten in Dedemsvaart geldt dat zij in 2018 de oneven weken op zondag open mogen. De koopzondag geldt steeds tussen 13.00 en 17.00 uur.

Vervolg
Inmiddels is met verschillende partijen gesproken over de manier waarop de proef verder vorm krijgt. Zo zijn er gesprekken gevoerd met onder andere winkeliers, supermarkten (ook in kleine kernen), inwoners, horeca, centrummanagement en kerkelijke instanties. Tijdens deze gesprekken zijn ook de ervaringen gedeeld over de koopzondagen van afgelopen zomer.
Uit de gesprekken blijkt dat de gehouden koopzondagen als overwegend positief zijn ervaren. De koopzondagen hebben gezorgd voor meer omzet, beleving en reuring, mede door de koppeling met evenementen. Wel geven de supermarkten aan dat het om en om openstellen van de supermarkten op zondag moeilijk uitvoerbaar is met het oog op planning en logistiek. Verder geven de ondernemers aan dat zij voorstander zijn van een gelijk speelveld, waarbij ook winkels en supermarkten in kleinere kernen mee mogen doen.

Wethouder Te Rietstap: 'We streven naar een balans'
Wethouder Alwin te Rietstap: "We hebben nu een eerste beeld van ervaringen, standpunten en aandachtspunten van allerlei partijen in onze gemeente. We vinden het belangrijk om een totaalbeeld te krijgen. Daarom houden we op korte termijn een enquête onder winkeliers en supermarkten. Op basis daarvan kunnen we een goede afweging maken om koopzondagen al dan niet voort zetten. Daarbij streven we naar een balans tussen een 24-uurseconomie die we om ons heen zien en de wensen van inwoners of ondernemers die de zondag aan andere zaken dan werken of winkelen willen besteden. Het is onze bedoeling om hierover nog dit jaar of begin volgend jaar een voorstel aan de gemeenteraad te doen."


24-10-2018 11:25

Bedrijventerrein Broeklanden in zuidelijke richting uitgebreid

Het grootschalige bedrijventerrein Broeklanden wordt de komende jaren in zuidelijke richting uitgebreid. Het ontwerpbestemmingsplan dat deze uitbreiding mogelijk maakt, ligt vanaf 31 oktober ter inzage.


De uitbreiding is nodig om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar bedrijfskavels in Hardenberg. Zo wil Hardenberg blijven zorgen voor een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Om de uitbreiding van het bedrijventerrein mogelijk te maken, is een bestemmingsplan gemaakt. Het ontwerp van dit bestemmingsplan is nu klaar.

20 hectare bedrijfsterrein op Broeklanden-Zuid
Het nieuwe bedrijventerrein Broeklanden-Zuid ligt tussen het kanaal Almelo-De Haandrik, de Broeklandenweg, de Duitslandweg, het Veldpad, de Kuilenweg en de Broekdijk. Op dit moment is dit nog een agrarisch gebied. Het bestemmingsplan legt de basis voor een bedrijventerrein met 20 hectare bedrijfsgrond. Daarnaast zijn twee woon-werkkavels onderdeel van het plan. Het nieuwe bedrijventerrein biedt vooral mogelijkheden voor grote bedrijven op kavels van minimaal 2 hectare. Grootschalige bedrijvigheid en hogere milieucategorieën zijn toegestaan.

Wijzigingen in het plan
Begin 2018 lag het voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage. Ook is overleg geweest met plaatselijk belangen in de omgeving. Mede naar aanleiding van de reacties, is het plan op enkele punten aangepast. Zo regelt dit ontwerpbestemmingsplan de aanleg van een extra ontsluitingsweg vanaf de Broekdijk. Deze weg sluit aan op de rotonde Duitslandweg/Denemarkenweg. Dit vergroot de verkeersveiligheid, ook omdat verkeer vanuit Bruchterveld van deze nieuwe weg gebruik kan maken. Nu rijdt verkeer nog via de Broeklandenweg.
Daarnaast komt de kruising van de Broeklandenweg met de Duitslandweg te vervallen. De Broeklandenweg wordt via het nieuwe bedrijventerrein aangesloten op de bestaande rotonde in de Duitslandweg. Dit verbetert de verkeersveiligheid.
Broeklanden-Zuid is bereikbaar via de rotonde Duitslandweg/Zwedenweg/Frankrijkweg.
De maximale bouwhoogte op het centrale deel en langs de Duitslandweg is in het ontwerpbestemmingsplan verhoogd naar 25 meter. Hiermee speelt de gemeente in op de actuele behoefte van bedrijven. Langs de overige randen van het plan is een bouwhoogte van 15 meter mogelijk. Hiermee wordt gezorgd voor een geleidelijke overgang richting het landelijk gebied.

Water en groen
Langs de randen van het bedrijventerrein is ruimte voor water en groen. In totaal gaat het om 18,7 hectare waar circa 100.000 kubieke meter regenwater tijdelijk kan worden opgeslagen. Hiermee zorgen de gemeente en het  waterschap Vechtstromen er samen voor dat zowel bedrijven als de omgeving droge voeten houden.

Ontwerpbestemmingsplan ter inzage
Het ontwerpbestemmingsplan Broeklanden-Zuid ligt vanaf 31 oktober gedurende zes weken ter inzage.


24-10-2018 11:22

Plan voor aanlegplaatsen in Vechtpark met inwoners uitgewerkt

Het plan voor extra aanlegvoorzieningen voor bootjes in het Vechtpark Hardenberg wordt in de komende maanden met inwoners en belanghebbenden uitgewerkt. Om ervoor te zorgen dat al in het vaarseizoen 2019 voldoende plek is voor bootjes om aan te leggen in het Vechtpark, wil het college van B&W tijdelijke aanlegplaatsen realiseren nabij de haven.


Dankzij het aanleggen en vernieuwen van sluizen, is met ingang van het vaarseizoen 2019 rivier de Vecht van Zwolle tot aan de Duitse grens bevaarbaar voor de kleine recreatievaart. In dat kader werkt waterschap Vechtstromen samen met haar partners aan een nieuw vaarconcept voor de Vecht. Hierin wordt geregeld wat wel en niet is toegestaan bij varen op de Vecht. Belangrijk uitgangspunt van het nieuwe vaarconcept is dat de diepte van de sluizen, de hoogte van de bruggen en beperkingen zoals zandbanken in de rivier bepalen hoe groot en diep de boten kunnen zijn die varen op de Vecht. Daarnaast maken de partners ook afspraken in het Vechtdal over plekken waar boten kunnen aanleggen, het aanleggen van steigers en overnachtingsmogelijkheden voor vaarrecreanten.

Meer bootjes in het Vechtpark
Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat er naar verwachting meer bootjes varen op de Vecht bij Hardenberg. Daarom wil de gemeente Hardenberg extra aanlegplaatsen voor bootjes realiseren in het Vechtpark Hardenberg. Daarmee komt de gemeente ook tegemoet aan de wens van watersporters om meer aanlegvoorzieningen in Hardenberg te creëren. Bovendien wordt zo voorkomen dat bootjes afmeren op plekken waar dit niet wenselijk is, bijvoorbeeld bij natuurlijke oevers en in rustgebieden.

Plan uitwerken
In het Vechtpark Hardenberg zijn meerdere plekken waar extra aanlegplaatsen voor bootjes gerealiseerd kunnen worden. Het is de bedoeling dat het plan met inwoners en belanghebbenden wordt uitgewerkt. Hiervoor ontvangen vertegenwoordigers van onder andere omwonenden, watersporters, ondernemers en natuurorganisaties binnenkort een uitnodiging.
Op basis van een inventarisatie van wensen en ideeën werken de betrokkenen en de gemeente een aantal scenario’s uit waarin staat op welke locatie de aanlegvoorzieningen worden aangelegd en aan welke eisen de voorziening moet voldoen. De scenario’s worden vervolgens eerst aan inwoners en vervolgens voor besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna wordt het ontwerp verder uitgewerkt. Ook dit gebeurt samen met de betrokkenen. Het is de bedoeling dat de extra aanlegplaatsen voor de start van het vaarseizoen van 2020 zijn aangelegd.

Tijdelijke aanlegplaatsen
Het college wil ervoor zorgen dat bootjes al in het vaarseizoen van 2019 in het Vechtpark kunnen aanleggen. Daarom wil het college tijdelijke aanlegplaatsen realiseren bij de bestaande haven, bijvoorbeeld in de vorm van drijvende steigers aan de wandelpromenade vanaf de bestaande haven richting de Troubadour.

Vechtpark Hardenberg
De ontwikkeling van het Vechtpark Hardenberg is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen. Het project is onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht, en mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Overijssel. Het Vechtpark Hardenberg is een gebied waar water, beleving en natuur de ruimte krijgen. Meer informatie is te vinden op www.vechtparkhardenberg.nl.


23-10-2018 15:57

Werkzaamheden Hessenweg uitgesteld tot voorjaar 2019

De herinrichting van de Hessenweg vanaf de Lindenlaan tot Hessenweg 72 als fietsstraat wordt uitgesteld tot het voorjaar 2019. Dat heeft het college besloten omdat over de afsluiting van de Hessenweg discussie is ontstaan.


De werkzaamheden kunnen niet in de wintermaanden worden uitgevoerd. De huidige situatie inclusief de afsluiting van de Hessenweg ter hoogte van nummer 72 blijft gehandhaafd. Sportpark De Boshoek blijft met de auto uitsluitend bereikbaar via bedrijventerrein Haardijk en de nieuwe Boshoektunnel.

Verkeerssituatie Hessenweg
Over de nieuwe verkeerssituatie en bereikbaarheid van sportpark de Boshoek is discussie ontstaan bij onder andere gebruikers van het sportpark, bewoners Heemse en plaatselijk belangen. De komende weken gaat de gemeente de belangenafweging vastleggen in een verkeersbesluit. Belangrijk in deze belangenafweging  is het bevorderen van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van de wijk Heemse en sportpark De Boshoek.

Aanrijroute De Boshoek wordt duidelijker aangegeven
Sportpark De Boshoek blijft met de auto uitsluitend bereikbaar via het bedrijventerrein Haardijk en de nieuw gerealiseerde Boshoektunnel. De huidige afsluiting zal wel iets worden aangepast, waardoor hulpdiensten bij calamiteiten ook via de Hessenweg kunnen aanrijden. Op korte termijn worden extra borden geplaatst om de nieuwe route nog beter kenbaar te maken. Daarnaast wordt in overleg met de sportverenigingen gekeken welke maatregelen nog meer getroffen kunnen worden om het verkeer via de nieuwe route te laten rijden, zodat op het laatste gedeelte van de Hessenweg minder overlast ontstaat.


23-10-2018 08:39

Hardenberg, Coevorden en Moderna bouwen samenwerking uit

Het werd vrijdag bij Moderna in Hardenberg officieel bekrachtigd met een overeenkomst en handtekeningen. Gemeente Coevorden, gemeente Hardenberg en Moderna Textielservice in Hardenberg gaan hun samenwerking verder uitbouwen. De drie organisaties willen innoveren en gezamenlijk alle mogelijkheden verkennen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.


De uitdaging zit vooral bij vergunninghouders en mensen met een arbeidsbeperking. Beide gemeenten onderzoeken samen met Moderna of beschut werken binnen het bedrijf gerealiseerd kan worden.

Mens centraal
Het sluit aan bij de filosofie van Moderna. Directeur Roel Stad: ‘Bij ons staat de mens centraal. Het welzijn van de medewerkers en werksfeer vinden we belangrijk. Het bieden van een werkplek aan mensen die wat extra aandacht nodig hebben past daar bij. Zo investeren we bijvoorbeeld in het opleiden van onze medewerkers om nieuwe werknemers met een arbeidsbeperking beter te kunnen begeleiden. Twee medewerkers behaalden onlangs het certificaat voor de zogenaamde ‘Ik ben Harrie opleiding’. Nog eens vier medewerkers volgen momenteel die opleiding. Ook hebben we de ambitie om samen met gemeenten en (onderwijs)instellingen trainingen te organiseren om bijvoorbeeld Syriers en Eritreeërs beter bij ons te integreren."

Meetellen
‘We coachen bijvoorbeeld in wat het betekent om medewerker te zijn en aan een gezamenlijk doel te werken en het werken in een team. We willen ook laten zien dat iedereen meetelt en halen waar nodig mensen uit hun isolement’, aldus Roel Stad.

Voorbeeld
Vanuit de bestuurders is er waardering voor de diepte-investering die Moderna doet. Een delegatie vanuit de beide gemeentes kreeg een rondleiding door het bedrijf. Burgemeesters Peter Snijders en Bert Bouwmeester en wethouders Gitta Luiten en Joop Brink lieten zich uitgebreid informeren over het bedrijf. Zij werden door directeuren Herman Olsman, Roel Stad en Gert Stroeve rondgeleid.


16-10-2018 09:43

Doe mee aan het gebruikersonderzoek

Om de digitale dienstverlening verder te verbeteren voert de gemeente Hardenberg een gebruikersonderzoek uit voor de gemeentelijke website. Deelnemers ontvangen een VVV-cadeaubon. Met dit onderzoek wordt gekeken op welke wijze de website www.hardenberg.nl verder kan worden geoptimaliseerd.


Tijdens het gebruikersonderzoek krijgen de deelnemers een aantal opdrachten die moeten worden uitgevoerd. Hiermee wordt onder meer gekeken hoe websitebezoekers de navigatie gebruiken en hoe de vindbaarheid van informatie is.


De uitkomsten van het onderzoek geeft de gemeente Hardenberg de mogelijkheid om de gemeentelijke website www.hardenberg.nl verder te verbeteren.


Help mee en ontvang een VVV-bon
Voor het gebruikersonderzoek is de gemeente Hardenberg op zoek naar inwoners die mee willen werken. Het onderzoek wordt uitgevoerd op het gemeentehuis in Hardenberg en duurt circa 1 uur.


Het onderzoek vindt overdag plaats op een nog nader te bepalen ochtend of middag in november. Voor elke deelnemer vindt een aparte sessie plaats waarin u onder begeleiding van medewerkers van het team Communicatie een aantal opdrachten uitvoert en in gesprek kunt gaan over uw ervaringen met de gemeentelijke website.


Na afloop van de bijeenkomst ontvangt u een VVV-cadeaubon.


Aanmelden
Wilt u meehelpen met de verbetering van de gemeentelijke website? Dan kunt u zich hiervoor uiterlijk vrijdag 26 oktober vrijblijvend aanmelden via het e-mailadres aanmelden@ommen-hardenberg.nl. Vermeld in het onderwerp van de e-mail 'Gebruikersonderzoek'. U krijgt een bevestiging van uw aanmelding.


Ook als u het lastig vindt om informatie op internet te vinden, of als u weinig gebruik maakt van internet en de website van de gemeente, wordt u nadrukkelijk gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek.


16-10-2018 08:17

Onderhoud aan riolering in Baalder en Gramsbergen

De firma vandervalk+de groot uit Wolvega voert in oktober onderhoud uit aan de riolering in de gemeente Hardenberg. In Hardenberg (Baalder) en Gramsbergen (industrieterrein en omgeving sportpark) wordt de gemeentelijke riolering onder hoge druk gereinigd en geïnspecteerd met behulp van een videocamera.


Er wordt gewerkt op werkdagen tussen 07.30 en 17.00 uur. De werkzaamheden kunnen enige overlast veroorzaken. De weg kan korte tijd gestremd zijn en het kan voorkomen dat er tijdelijk problemen zijn met het afvoer van het rioolwater. Het is verstandig het toiletdeksel dicht te doen.


Vandervalk+de groot probeert de overlast tot een minimum te beperken.


15-10-2018 08:57

Gemeente Hardenberg ondersteunt proef met draadloos internet

De gemeente Hardenberg ondersteunt een proef met draadloos internet. Dit kan er voor zorgen dat alle inwoners en bedrijven in het buitengebied kunnen beschikken over snel internet.


In het buitengebied van de gemeente is de aanleg van het glasvezelnetwerk eind 2018 afgerond. Daarmee beschikken de meeste inwoners, scholen en bedrijven over een snelle internetverbinding.
Toch is ongeveer 2% van de gebouwen in de gemeente niet aangesloten. Dit komt door de ligging van die gebouwen. De kosten om glasvezel aan te leggen zouden te hoog worden, of is door natuurlijke en kunstmatige hindernissen niet mogelijk.

Proef met draadloos internet
Om toch aan de ambitie van de gemeente en de provincie te voldoen dat iedereen kan beschikken over snel internet, is gezocht naar alternatieven voor glasvezel. Die oplossing kan draadloos breedband bieden.

Bewoners van zestien percelen kunnen meedoen met de proef. Hiervoor hebben zij een uitnodiging van de gemeente ontvangen. De proef is bedoeld om technische, economische en juridische aspecten te toetsen. Blijkt na de proef dat draadloos breedband een goede oplossing is, dan wordt het mogelijk om meer adressen binnen de gemeente te voorzien van snel, draadloos internet.

Gemeente ondersteunt de proef
"Een snelle internetverbinding is in deze tijd nodig. Daarom wil ik dat alle adressen in de gemeente hierover kunnen beschikken. Lang nadenken om mee te doen met de proef met draadloos internet was dan ook niet nodig. Ik ondersteun het van harte en hoop dat de proef slaagt", aldus wethouder Falco Bruinsma.

De markt zoekt mogelijkheden om ook de laatste 2% van de adressen te voorzien van snel internet. Gemeente en provincie hebben hierin de rol van verbinder, toezichthouder en vergunningverlener.


15-10-2018 08:06

Nachtelijke werkzaamheden N36 tussen Almelo en Rheezerveen

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemerscombinatie Van der Weerd - Dostal van dinsdag 16 tot vrijdag 26 oktober 's nachts aan de bermen langs de N36 tussen Almelo en Rheezerveen. Vanwege de werkzaamheden is de N36 afgesloten tussen 22.00 en 05.00 uur. Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingsroutes en langere reistijden.


De aannemer gaat de bermen maaien en voert onderhoud uit aan de sloten en de bomen, zodat de bermen er straks weer netjes bij liggen en het zicht op de weg optimaal is.


Afsluiting en omleiding
In de nachten van dinsdag 16 en woensdag 17 oktober wordt langs de weg bij Mariënberg gewerkt. De weg wordt dan afgesloten tussen de N341 Sibculoseweg tot Beerzerweg. Er worden bomen geveld bij het spoor. Daarnaast worden de bermen gemaaid. 


De volgende nachten onderhoudt de aannemer steeds een ander stuk langs de N36. Daar waar zij aan het werk zijn, wordt het weggedeelte afgesloten. Doorgaand verkeer op de N36 wordt omgeleid via N-wegen. De omleidingsroutes (PDF, 211 kB) zijn met gele borden aangegeven.
Planning
Dinsdag 16 & woensdag 17 oktober:
N36 is afgesloten tussen de Sibculoseweg (N341) tot aan de Beerzerweg (werkvak 1).
Donderdag 18 oktober:
N36 is afgesloten tussen de Beerzerweg tot aan de Witte Paal/N34 (werkvak 2).
Maandag 22 oktober:
N36 is afgesloten van de Wierdensestraat tot aan Bedrijvenparksingel (werkvak 3).
Dinsdag 23 oktober:
N36 is afgesloten tussen de Bedrijvenparksingel tot aan de Aadorpweg (werkvak 4).
Woensdag 24 oktober:
N36 is afgesloten tussen de Aadorpweg tot aan de Oosterweilandweg (werkvak 5).
Donderdag 25 oktober:
N36 is afgesloten tussen de Witte Paal (N34) en de N48 (werkvak 6).
Meer informatie over de omleidingsroutes kunt u lezen via onderstaand document.


  Open bijlage


15-10-2018 08:00

Opnames RTL7 rondom website Mijn Landschap ID

De website Mijn Landschap ID van de gemeente Hardenberg staat centraal tijdens opnames voor het RTL7-programma Ondernemend Nederland. De uitzending is op 28 oktober 2018 te zien op televisie.


Mijn Landschap ID is een ideeënwebsite voor het buitengebied van Hardenberg. De website is ruim een jaar geleden door de gemeente Hardenberg gelanceerd. Inwoners en bedrijven, die iets nieuws willen beginnen, kunnen op deze website inspiratie en ideeën opdoen voor projecten in het buitengebied


Opnames
Over de website www.mijnlandschapid.nl komt RTL7 op dinsdag 16 oktober op locatie opnames maken voor het programma Ondernemend Nederland. De opnames worden gemaakt bij logopedisch spectrum 'In de Buitenlucht' van Marjoleine Huitema. Dit bedrijf heeft als eerste bedrijf via de website Mijn Landschap ID een moodboard gemaakt.


Aan de hand van het moodboard heeft de gemeente Hardenberg gesprekken met haar gevoerd om te kijken naar de mogelijkheden. Bij de opnames staan de website en de aanpak van de gemeente centraal. Daarbij wordt onder meer gesproken over de insteek redenerend vanuit het landschap, de mogelijkheden en de samenwerking en interactie.


Uitzending
De uitzending van Ondernemend Nederland is op 28 oktober 2018 vanaf 09.55 uur te zien op RTL7. Op 3 november wordt het programma om 13.00 uur herhaald.


13-10-2018 17:45

Koninklijke Onderscheiding voor Willem Hekman uit Ane

De heer Willem Hekman uit Ane heeft zaterdag 13 oktober uit handen van burgemeester Peter Snijders een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer Hekman is sinds de eerste editie van de Marathon van Ane betrokken bij de organisatie van dit evenement. Hij stuurt de vrijwilligers aan, tekent het parcours uit en regelt juryleden.
Hij zorgt dat de verschillende terreinen gebruikt mogen worden en dat ze gebruiksklaar zijn, repareert hindernissen, regelt dierenartsen voor de veterinaire controles. Daarnaast regelt de heer Hekman de benodigde vergunningen, ontheffingen en subsidies.

Paardensport
Naast zijn activiteiten voor de Marathon van Ane zet de heer Hekman zich ook in voor de overkoepelende vereniging LR en PC Sallandruiters. Ook wordt hij omschreven als iemand die altijd klaar staat voor mensen in zijn buurt, hij helpt anderen graag met klussen in en om het huis, een echte 'noaber'.
Voor zijn langdurige vrijwillige inzet voor de paardensport is de heer Willem Hekman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt tijdens de 25e editie van de Marathon van Ane.


12-10-2018 18:40

Vlinderhofje op begraafplaats De Larikshof

Begraafplaats De Larikshof in Hardenberg heeft een hofje aangelegd waarin kinderen kunnen worden begraven die voor de 24e week van de zwangerschap zijn geboren en overleden, een gedenkplek voor prematuur geboren kinderen.


Het hofje is ingericht als een rust en gedenkplek en is omzoomd met een border met vaste planten waaronder vlinderstruiken.
Er staat een troostboom van roestvrijstaal waarop ouders een gekleurde metalen vlindertje kunnen laten aanbrengen. Op het vlindertje worden de naam van het kindje en datum gegraveerd. Ouders kunnen er ook voor kiezen om het kindje te laten begraven in een grafje langs de plantenborder.
Lees meer over het Vlinderhofje


9-10-2018 15:52

Inloopbijeenkomst over plan voor gebied Julianastraat Noord in Dedemsvaart

Op 18 oktober 2018 organiseert de gemeente Hardenberg een inloopbijeenkomst over het ontwerpbestemmingsplan voor het gebied Julianastraat Noord in Dedemsvaart.


Volgens de detailhandelsstructuurvisie concentreren winkels zich zoveel mogelijk in een compact kernwinkelgebied. Gebieden buiten het kernwinkelgebied waar voorheen detailhandel gevestigd was, krijgen een andere functie. Het gebied Julianastraat Noord is zo’n gebied. Dit gebied ligt globaal tussen de Julianastraat, Hortensiastraat, Zwiersstraat (achterzijde) en de Gentiaanstraat.

Er is een plan gemaakt om op het parkeerterrein achter de voormalige Jumbo-supermarkt woningen te bouwen. De openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting, waarbij aan de noordkant ruimte blijft voor parkeren. Het ontwerpbestemmingsplan dat deze ontwikkeling mogelijk maakt, ligt vanaf 10 oktober gedurende zes weken ter inzage.

Inloopbijeenkomst
Het plan voor de Julianastraat Noord wordt op donderdag 18 oktober 2018 tijdens een inloopbijeenkomst getoond. Belangstellenden kunnen tussen 17.00 en 19.00 uur binnenlopen bij De Baron in Dedemsvaart om het plan en impressies te bekijken. Vertegenwoordigers van de gemeente Hardenberg zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en een toelichting te geven.  


9-10-2018 15:43

Samen de schouders eronder voor meer economische groei

Een snellere economische groei en daardoor meer welvaart voor iedereen. Als het aan het Werkgeversberaad Hardenberg ligt, zetten ondernemers, onderwijsorganisaties en de gemeente Hardenberg daar samen de schouders onder. Met de ambities en doelen uit het door het Werkgeversberaad opgestelde Economisch Programma, kunnen de partijen de kansen die er zijn vanaf 2018 pakken. De effecten moeten dan in...


De Hardenbergse economie draait op volle toeren. Hardenberg doet het economisch beter dan andere Nederlandse grensgemeenten en geeft van de hele provincie Overijssel de meeste bedrijventerreinen uit. Tegelijkertijd is er in Hardenberg nog ruimte voor economische groei. Dat biedt volgens het Werkgeversberaad Hardenberg kansen.

Voorzitter Hein Dijkstra: “Hoe goed het ook gaat in Hardenberg, economie is nooit ‘af’. Willen we in de periode 2025-2030 nog steeds een succesvolle economie hebben dan moeten we nu de mouwen opstropen. Dit is opnieuw het moment. Samen de schouders eronder voor een snellere economische groei. Want een bruisende economie houdt de gemeente Hardenberg aantrekkelijk voor wonen, werken en recreëren en zorgt voor welvaart.”

Kansen verzilveren
Volgens het Werkgeversberaad kan de Hardenbergse economie inspelen op trends en ontwikkelingen zoals robotisering, technologisering en verduurzaming. Het Werkgeversberaad wil de kansen die deze trends en ontwikkelingen met zich meebrengen met een Economisch Programma vanaf 2018 pakken, zodat de effecten in de periode 2025-2030 merkbaar zijn. Volgens het Economisch Programma werken ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente opgavegericht langs vier actielijnen aan het versterken van de economische kracht van Hardenberg.

Wethouder Alwin te Rietstap (economie): “Traditioneel gaan economische plannen alleen over de economie zelf. Dit programma is anders. Economie is vervlochten met wonen, leren en recreëren. Daarom is breder gekeken, zonder de focus te verliezen. De ambitie is helder: we willen blijven groeien en ontwikkelen. Dat doen we door als partners op te trekken, mooie projecten te realiseren en zichtbare resultaten neer te zetten.”

Wethouder Gitta Luiten (onderwijs, werk & inkomen): “De kracht van dit programma is dat het is opgesteld door ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid. Daarbij zetten we aan de ene kant in op banengroei. Daarbij heeft de aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt onze volle aandacht. Door mensen te stimuleren zich te blijven ontwikkelen, zorgen we dat onze inwoners aan het werk blijven.”

Van kansen naar economische successen
De ambitie van de eerste actielijn ‘wij maken van kansen economische successen’ is om nieuwe economie te creëren in Hardenberg. Daarbij zetten de partijen in op bestaande én nieuwe mkb-ondernemers als belangrijke banenmotor. Concreet wil Hardenberg de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland zijn en dé plek om duurzaam te ondernemen in alle branches. Hardenberg wil koploper zijn in innovatie, ook op het gebied van robotisering en technologisering. Kansrijke ontwikkelingen, uitbreidende bedrijven, nieuwe bedrijven en snelle groeiers moeten zorgen voor werkgelegenheid die aansluit op het opleidingsniveau van inwoners.

Match tussen arbeidsmarkt en opleidingen
‘In Hardenberg hebben we voor iedere baan de geschikte persoon’. Dat is de ambitie van actielijn 2. Concreet doel is dat iedere inwoner van Hardenberg die kan werken, werkt en dat de werkloosheid in de periode 2025-2030 lager is. Inhoud en niveau van opleidingen moeten aansluiten bij de behoefte van bedrijven. In de behoefte die Hardenbergse bedrijven hebben aan medewerkers wordt volgens het Programma vanaf 2025 voorzien.

Grenzeloze samenwerking
Bij het verzilveren van de economische kansen, kijkt Hardenberg nadrukkelijk om zich heen: ‘In Hardenberg kennen we geen grenzen’. Doel van de derde actielijn is dat Hardenberg vanwege de duidelijke streekfunctie een hotspot voor de regio is en een onmisbare speler in de regio. Meer Hardenbergse bedrijven moeten internationaliseren. Bedrijven, onderwijs en overheid werken ‘grenzeloos’  samen qua sectoren, omgeving, afzetgebied en discipline.

Kwaliteiten tonen
Tenslotte hebben de partners de ambitie dat ‘iedereen weet dat je voor ondernemen en werken in Hardenberg moet zijn’. Actielijn vier uit het Economisch Programma richt zich op het tonen van de kwaliteiten. Concreet doel is dat Hardenberg authentiek, uniek en bekend is met de ondernemers als trotse ambassadeurs. Het hele jaar door moeten er sfeer, beleving, activiteiten en evenementen in Hardenberg zijn. De winkelopenstelling moet daarop zijn afgestemd. Tenslotte wil Hardenberg goed bereikbaar zijn, zowel fysiek als digitaal.

Uitvoering
Een delegatie van het Werkgeversberaad heeft het Economisch Programma deze week aan het college van B&W van de gemeente Hardenberg aangeboden. Daarnaast legt het Werkgeversberaad het Programma voor aan ondernemers en onderwijsinstellingen. Aan de hand daarvan maken de partijen het programma compleet met concrete projecten, pilots en maatregelen om de doelen te bereiken. Die projecten voeren ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente samen uit.

Werkgeversberaad
Het Werkgeversberaad Hardenberg adviseert sinds begin 2013 de lokale overheid  over de brede welvaart in de regio Hardenberg. Het Werkgeversberaad bestaat uit Henk Wiersma (maakindustrie), Erik Back (landbouw), Henk van Voornveld (vrijetijdseconomie), Klaas Feenstra (zakelijke dienstverlening), Christien de Graaff (onderwijs), Eduard Plate (retail) en Peter Snijders (lokaal bestuur). Hein Dijkstra is onafhankelijk voorzitter van het werkgeversberaad.


9-10-2018 00:00

Plaatsing bladhekken vanaf 19 oktober

De bladhekken worden vanaf vrijdag 19 oktober weer in de gemeente Hardenberg geplaatst. U kunt de bladhekken gebruiken voor het opruimen van blad van gemeentelijke bomen, dat in uw tuin terecht komt.


Op verschillende locaties in de gemeente Hardenberg worden de bladhekken geplaatst.


De bladhekken zijn uitsluitend bedoeld voor het afgevallen blad van gemeentelijke bomen. Omdat het blad gescheiden moet worden aangeboden bij een verwerkingsbedrijf, is het niet toegestaan de bladhekken te gebruiken voor tuin- en ander (groen) afval of blad verpakt in plastic (vuilnis)zakken.


De gemeente leegt één tot twee keer per week de bladhekken. Verzameld blad dat buiten de bladhekken is gestort, wordt niet opgehaald. De bladhekken blijven uiterlijk tot vrijdag 21 december staan.


4-10-2018 14:44

Subsidieregeling voor versterken winkelcentra

De gemeente Hardenberg stelt jaarlijks 250.000 euro beschikbaar voor het compacter maken en verbeteren van de winkelgebieden in de centra. Ondernemers of pandeigenaren in Hardenberg en Dedemsvaart kunnen onder voorwaarden gebruik maken van een subsidie voor het verbeteren van de gevel van hun winkelpand, het verplaatsen van een winkel naar het kernwinkelgebied of het veranderen van de bestemming...


Samen met ondernemers en pandeigenaren bouwt de gemeente Hardenberg aan compacte en aantrekkelijke winkelgebieden in de grote en kleinere kernen. Hiervoor zijn voor de centra van Hardenberg en Dedemsvaart actieplannen in uitvoering. Als onderdeel van de actieplannen heeft de gemeenteraad vorig jaar een nieuwe detailhandelsstructuurvisie vastgesteld. De visie richt zich op het compacter maken en verbeteren van kernwinkelgebieden. Gebieden waar bijvoorbeeld leegstand is, worden getransformeerd naar andere functies. Om hier concreet uitvoering aan te geven, is een subsidieregeling uitgewerkt.

Stimulering detailhandel
De subsidieregeling ‘Stimulering Detailhandel’ is bedoeld voor ondernemers of pandeigenaren die hun pand of gevel willen opknappen zodat de uitstraling van hun pand verbetert. Ook kan de subsidie gebruikt worden voor begeleiding bij het verplaatsen van een winkel naar het kernwinkelgebied. Jaarlijks is een bedrag van 250.000 euro beschikbaar. Dat bedrag wordt verdeeld over de kernen Hardenberg (90.000 euro), Dedemsvaart (60.000 euro) en de overige kernen (50.000 euro) en een algemeen budget (50.000 euro).

Subsidies voor centra Hardenberg en Dedemsvaart
Pandeigenaren of ondernemers in en rond het kernwinkelgebied in Hardenberg en Dedemsvaart kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor specifieke subsidies. De subsidie bestaat steeds uit een bijdrage in de kosten die een ondernemer of pandeigenaar maakt.
Voor pandeigenaren is er de plansubsidie. Deze subsidie is bedoeld voor het opstellen van een gevelverbeteringsplan voor een pand in het kernwinkelgebied of een transformatieplan om de bestemming van een pand buiten het kernwinkelgebied te wijzigen.
Voor het daadwerkelijk verbeteren van de uitstraling van de gevel van een winkelpand is er de gevelverbeteringssubsidie.
De verplaatsingssubsidie levert een bijdrage in de kosten van verplaatsing van een winkel aan de rand van het centrum naar het kernwinkelgebied.
Tenslotte voorziet de regeling in de transformatiesubsidie. Hiermee kunnen pandeigenaren de bestemming van een leegstand winkelpand net buiten het kernwinkelgebied wijzigen zodat het geschikt is voor een andere bestemming dan detailhandel.

Overige kernen
Het budget voor overige kernen met een compact winkelaanbod is bedoeld voor maatwerk in de centra. Hiervoor gaat de gemeente in gesprek met de plaatselijk belangen en winkeliersverenigingen.

De subsidieregeling treedt op 4 oktober in werking. De complete regeling inclusief alle voorwaarden en het aanvraagformulier is vinden op www.hardenberg.nl/subsidiedetailhandel


4-10-2018 11:01

College legt verbindingen in begroting voor 2019

De gemeente Hardenberg is financieel gezond en investeert flink in de toekomst van de gemeente Hardenberg. Dat blijkt uit de begroting voor 2019. De ambities voor de komende jaren zijn grotendeels in de begroting verwerkt. Het college trekt onder andere geld uit voor economie, duurzaamheid en maatschappelijke initiatieven.


De meerjarenbegroting die het college presenteert is structureel sluitend. In de komende jaren schrijft Hardenberg zwarte cijfers met een begrotingsoverschot dat oploopt tot bijna 850.000 euro in 2022. Dat komt onder andere doordat Hardenberg in 2019 meer geld van het Rijk ontvangt voor de uitvoering van allerlei taken. Ook de financiële afspraken rond het beëindigen van de samenwerking met buurgemeente Ommen in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg zijn in deze begroting verwerkt.

Nieuwe investeringen
Het college stelt vanaf 2019 structureel geld beschikbaar voor nieuwe investeringen. Dit bedrag loopt de komende jaren op naar ruim 900.000 euro in 2022. Daarnaast wil het college jaarlijks geld beschikbaar stellen voor eenmalige nieuwe investeringen in de toekomst van Hardenberg. In 2019 gaat het om een bedrag van ruim 2,8 miljoen euro. Die financiële ruimte is er omdat de algemene reserve met 38 miljoen euro ruim boven de gewenste minimale omvang ligt. Na het beschikbaar stellen van een deel van de algemene reserve voor deze eenmalige nieuwe investeringen, houdt de gemeente nog voldoende geld over om eventuele financiële tekorten op te vangen.

“Gezonde financiële huishouding”
Wethouder Martijn Breukelman is verantwoordelijk voor de financiën van de gemeente: “Dit college staat voor een gezonde financiële huishouding. Daar heeft iedereen baat bij. Deze begroting laat zien dat de gemeente Hardenberg financieel gezond is. In onze reserve zit voldoende geld om risico’s te kunnen afdekken. Tegelijkertijd zien wij de nodige financiële ruimte om te investeren in onze gemeente. We gaan de komende jaren aan de slag met de ambities die we met elkaar hebben vastgelegd in het coalitieakkoord. Dat willen we zoveel mogelijk samen met onze inwoners doen en verbindingen leggen waar het kan. Met een eigen en nieuwe ambtelijke organisatie bouwen we verder aan de toekomst van Hardenberg.”

Hondenbelasting verlaagd
De tarieven voor gemeentelijke belastingen worden met alleen het inflatiepercentage verhoogd. Een uitzondering geldt voor de hondenbelasting: die wordt de komende jaren steeds verder verlaagd. 

Martijn Breukelman: “Zoals we in het coalitieakkoord al hebben aangekondigd, willen we werken met een gelijkblijvende belastingdruk voor onze inwoners. Ook hebben we afgesproken dat we willen zorgen voor een kostendekkend hondenbeleid. De opbrengsten van de hondenbelasting zijn nu hoger dan de uitgaven. Dat betekent dat we de hondenbelasting verlagen. Het tarief voor de eerste hond gaat in 2019 met 5 euro omlaag het tarief voor de tweede hond wordt 7 euro lager. De komende jaren verlagen we de tarieven nog verder.”

Sterke economie
Het college gaat de komende jaren aan de slag met het verder versterken van de regionale economie met uitvoering van het economisch programma,  zodat de effecten in de periode 2025-2030 merkbaar zijn. Het economisch programma richt zich op de actielijnen economische kansen, human capital, positionering & samenwerking en profilering. Hiervoor  trekt het college de komende vier jaar in totaal 1,3 miljoen euro uit. 

Landbouw is een belangrijke economische sector. Tegelijkertijd heeft Hardenberg ook een rijke natuur. Het college heeft in 2019 aandacht voor de verbinding tussen landbouw en natuur. Ook hiervoor reserveert het college geld. 

Het college trekt tevens geld uit voor het plan om het gebied langs de Vecht bij Gramsbergen aantrekkelijker te maken en ruimte te bieden aan water en natuur.

Meedoen
Met behulp van het Fonds Maatschappelijke Initiatieven zijn de afgelopen jaren heel wat krachtige initiatieven vanuit de samenleving ondersteund. Het college wil inwoners die het heft in eigen hand nemen blijven ondersteunen en verdubbelt het Fonds de komende vier jaar naar 100.000 euro per jaar.

Om ervoor te zorgen dat iedereen, ook mensen met een beperking, volwaardig kan meedoen in de Hardenbergse samenleving, trekt het college de komende vier jaar 80.000 euro uit voor een ‘inclusieve samenleving’. Hiermee geeft Hardenberg mede invulling aan de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente’.

Duurzaamheid en wonen
Duurzaamheid staat in 2019 hoog op de agenda. Het college wil invulling geven aan de ambitie om in 2030 30% van alle gebruikte energie duurzaam op te wekken. Daarnaast gaat het college in 2019 aan de slag met een nieuw meerjarenprogramma duurzaamheid. Daarin worden ook de gevolgen van het Klimaatakkoord verwerkt. 

Bij de bouw van nieuwe woningen is duurzaamheid een belangrijk thema. In de afgelopen jaren is flink gebouwd in de gemeente Hardenberg. Het college wil die lijn voortzetten om te blijven voldoen aan de grote vraag naar woningen in Hardenberg.

Op basis van alle in het participatietraject verzamelde informatie wil het college de volgende stap zetten richting het maken van de Omgevingsvisie. Dat gebeurt zoveel mogelijk samen met inwoners.

Ambtelijke organisatie
Op 1 januari 2019 start de gemeente Hardenberg met een eigen ambtelijke organisatie. Deze organisatie geeft mede vorm aan de ambities van het college. Daarnaast levert het Hardenbergse ambtelijk apparaat diensten aan buurgemeente Ommen. Voor het inrichten en ontwikkelen van deze organisatie is in de begroting geld gereserveerd.

Gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt de begroting op 30 oktober in de oriënterende ronde en 6 november in de raadsvergadering. 


2-10-2018 15:25

Workshop Energieneutraal verbouwen voor huiseigenaren

Op 10 oktober kunnen huiseigenaren van 19.30 - 21.30 uur gratis deelnemen aan een workshop Energieneutraal Verbouwen in Rabo Theater De Meenthe, Stationsplein 1 in Steenwijk. De workshop is bedoeld voor huiseigenaren die verbouwplannen hebben of die aan de slag willen met het energieneutraal maken van hun woning.


Energieneutraal verbouwen van mijn woning, wat houdt dit in? De workshop geeft je antwoord op deze vraag. Er wordt aandacht besteed aan maatregelen, kosten en financiering. Ook kun je je opgeven voor vervolgactiviteiten.

Woon je in een vrijstaande woning of in een 2-onder-1 kap woning? Dan kun je meedoen aan het project Energieneutraal Verbouwen West-Overijssel, dat de gemeente samen met vijf andere Overijsselse gemeenten heeft opgezet. Het project biedt ondersteuning aan huiseigenaren waarmee het energieneutraal verbouwen van je huis een stuk eenvoudiger wordt. Tijdens de workshop hoor je hier meer over.

Uit een enquête onder huiseigenaren die deze workshop eerder volgden blijkt dat bijna 80% vrienden en kennissen aanraadt deze workshop te volgen.

Heb jij plannen om je huis (energieneutraal) te verbouwen? Meld je dan aan voor de workshop via de website van het energieloket www.energieloket-west-overijssel.nl onder het kopie Energieneutraal Verbouwen.


2-10-2018 08:15

Inzet veegauto gewijzigd in de herfst

In verband met het extra bladafval is de inzet van de veegauto van maandag 8 oktober tot en met vrijdag 30 november gewijzigd. Hierdoor kan het zijn dat uw straat op een andere dag wordt geveegd dan u gewend bent.


In de maanden oktober en november vallen de bladeren van de bomen en krijgt de veegauto meer afval te verwerken. De container van de veegauto moet in deze periode vaker worden geleegd.


Om het bladafval goed te kunnen verwerken, wordt de inzet van de veegauto in de herfst gewijzigd.


27-9-2018 15:15

Aandacht voor een inclusieve samenleving

Dit voorjaar won de gemeente Hardenberg de titel Meest toegankelijke gemeente van Nederland. Om toegankelijkheid in brede zin bij inwoners en organisaties onder de aandacht te brengen, organiseert de gemeente van 1 tot en met 5 oktober de Week van de Toegankelijkheid. De aftrap is op 1 oktober om 16.00 uur in Landhoeve De Zwiese in Loozen.


Een toegankelijke of inclusieve samenleving, is een samenleving waarin iedereen zelfstandig mee kan doen. Een samenleving zonder fysieke of sociale drempels op het gebied van wonen, werken, onderwijs, ondersteuning en vervoer. Deze onderdelen moeten voor iedereen, jong en oud of met een fysieke, sociale of zintuigelijke beperking zelfstandig toegankelijk zijn.

Aftrap en start publiekscampagne
Op maandag 1 oktober om 16.00 uur geeft wethouder Gitta Luiten het officiële startsein voor de Week van de Toegankelijkheid in Landhoeve De Zwiese in Loozen. Zij maakt de eerste inclusieve ‘Gewoon Doener’ bekend. Vele markante inwoners zijn al geportretteerd in de publiekscampagne De Kracht van Gewoon Doen. Dit najaar worden verschillende inwoners die ondanks hun beperking gewoon meedoen in de samenleving in beeld gebracht. De Kracht van Gewoon Doen is een motto dat extra van toepassing is op deze inwoners.  Zij hebben hun weg weten te vinden in de samenleving en zijn hiermee een positief voorbeeld voor andere inwoners die daar moeite mee hebben.
Week van de Toegankelijkheid
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid organiseren de gemeente en verschillende organisaties allerlei activiteiten, om aandacht te vragen voor toegankelijkheid in brede zin. De activiteiten worden georganiseerd door De Stuw, Platform Inclusief, de bibliotheek, stichting Vluchtelingenwerk, Samen Doen en de gemeente. Er zijn activiteiten voor de doelgroepen zelf, maar ook activiteiten waar alle inwoners aan mee kunnen doen. Zo kunnen inwoners gratis meedoen aan trainingen van rolstoelbasketbal en zitvolleybal. Is er een eettafel met statushouders, kan er blind geluncht worden en is er een 55+-middag. Platform Inclusief overhandigt de jaarlijkse Pluim aan De Troubadour. En de gemeente organiseert een kaartjesactie waarbij inwoners gratis een kaartje naar iemand kunnen sturen.

Meest Toegankelijke Gemeente
In 2018 was de gemeente Hardenberg, samen met Ermelo, Goes, Katwijk en Zwolle genomineerd voor de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018’. Hardenberg won de titel omdat de jury bijzonder gecharmeerd was van de ‘gewoon doen-aanpak’ van Hardenberg. De jury baseerde haar oordeel op een onderzoek naar de mate van inclusie in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. “Natuurlijk zijn we heel trots op de titel”, vertelt wethouder Gitta Luiten. “Maar we zijn er nog niet. Er is nog veel te doen om toegankelijkheid in onze hele gemeente een plek te geven. Bewustwording is daarbij de eerste stap, en die hopen we met deze Week van de Toegankelijkheid te creëren.“


26-9-2018 15:50

Voorleeslunch op Nationale Ouderendag

Op vrijdag 5 oktober, Nationale Ouderendag, wordt er in heel Nederland voorgelezen aan ouderen tijdens de Nationale Voorleeslunch. Bibliotheken in de gemeente Hardenberg en Stichting De Stuw organiseren gezamenlijk op 10 locaties in de gemeente een Nationale Voorleeslunch. Ouderen kunnen zich kosteloos aanmelden voor één van de lunches.


Op 10 locaties in de gemeente gaan diverse voorlezers het landelijke Voorleeslunchverhaal voorlezen. Ook een aantal raadsleden en wethouder Falco Bruinsma lezen voor. De volgende locaties doen mee:

 • Balkbrug: MFC ’T Trefpunt, Meppelerweg 34
 • Bergentheim: Veur Mekaar, Burgemeester Oprellaan 5
 • Dedemsvaart: De Baron, Julianastraat 54
 • Gramsbergen: De Binder, De Binder 11
 • Hardenberg: Bibliotheek, Parkweg 1a5
 • Kloosterhaar: ’T Haarschut, Dorpsstraat 17
 • De Krim: Buurtkamer, Planetenstraat 5a
 • Lutten: Dorpshuis, Middenweg 3
 • Mariënberg: De Grendel, Wicher Hentostraat 17
 • Slagharen: De Praam, Dr. Willemslaan 48

Deelname en aanmelden
Ouderen zijn welkom vanaf 10.30 uur onder het genot van een kopje koffie of thee. Daarna wordt het verhaal voorgelezen en rond 12.00 uur wordt er een lunch aangeboden. Deelname is geheel gratis! Wel is opgave vooraf vereist. Opgeven kan tot uiterlijk 28 september via info@bibliotheekhardenberg.nl of 0523-270271. Geef bij de opgave duidelijk aan in welke plaats u wilt deelnemen. (Max. 20 personen per locatie)


© Gemeente Hardenberg